În ziua de 27 decembrie, îl pomenim pe Sfântul Ștefan. Conform tradiției iconografică, acesta era tânăr, frumos, cu un suflet blând. Era bun orator, psiholog și înzestrat cu un sentiment religios cu o personalitate puternică, iar ceea ce rostea prin cuvânt, îndeplinea prin fapte. Acesta l-a cunoscut bine pe Hristos, iar școala și-a făcut-o la picioarele Mântuitorului. De asemenea, Sfântul a putut săvârși minuni și semne mari, datorită credinței sale.
Mucenicul a predicat învățăturile lui Iisus și a atras atenția fariseilor, lucru care i-a adus moartea, prin ucidere cu pietre, fiind primul martir creștin. În fața Sinedriului, acesta și-a manifestat credința prin rugăciune. De altfel, Sfântul Ștefan spunea rugaciuni chiar și sub lovuturile primite: ”Doamne Iisuse primeşte duhul meu: şi, îngenunchind, a strigat cu glas mare: ”Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!” (Faptele Apostolilor VII, 59-60)”.
În a treia zi de Crăciun, care aduce mare sărbătoare pentru creștini, se face pomenirea celor carre au murit, în special în împrejurări dramatice. Astfel, se împart pachete cu merinde pentru sufletele lor tinerilor care poară numele se mucenicului.
Dacă ai motiv de ceartă, e bine întotdeauna să nu pui paie pe foc, însă mai ales în ziua sfântă, căci reconcilierile sunt mai puternice și mai durabile dacă se fac în această zi.
Munca prin casă nu este binevenită astăzi! Aceasta este o zi în care este recomandat să te odihnești și să îl cinstești pe Întâiul Mucenic Arhidiacon Ștefan.
Din anul 560, osemintele sale se află în cripta bisericii ”San Lorenzo fuori le Mura”, din Roma. De asemene, credincioșii pot merge și pe colina de la căpătul Văii Iosafat, la biserica ridicată în cinstea Sfântului Ștefan. Totodată, în apropierea bisericii se află și una dintre cele șapte porți ale cetății, care poartă numele Sfântului.
Poarta este cea prin care a fost scos din cetate și ucis cu pietre. Multe lăcașe de cult au ca hram pe Sfântul Ștefan, iar creștinii, atât bărbații, ctâ și femeile, poartă cu mare cinste numele primului mucenic martir.