Sfântul Andrei este marea sărbătoare creștină prăznuită de credincioșii ortodocși, romano-catolici, luterani şi anglicani în fiecare an pe 30 noiembrie. În țara noastră în jur de 726.000 de persoane, 349.000 de femei și 377.000 de bărbați (aproximații date de rata nașterilor și a mortalității, în modificare permanentă) își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Apostol Andrei (să nu uităm că este considerat ocrotitorul României), potrivit statisticilor furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI).
Tradiția populară a umplut noaptea Sfântului Apostol Andrei (29 spre 30 noiembrie) de obiceiuri și superstiţii de sorginte precreştină, legate de apariţia strigoilor, de farmece şi de ghicirea ursitului, dar şi de protejarea oamenilor, a locuinţelor şi a animalelor. În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre „cele văzute şi cele nevăzute”, dintre real și fantastic dispare, și face loc practicilor ezoterice de prospectare a viitorului. Pe scurt, un fel de Halloween românesc. Apropo, știați că Halloween este de origine celtică? Dar despre asta altă dată, să revenim la Sfântul Andrei…
În popor, ziua Sfântului Andrei este supranumită și Ziua Lupului. Legendele spun că lupii capătă puteri neobişnuite și coboară din munte în noaptea dintre 29 și 30 noiembrie în haite de câte 12, care se destramă abia de Bobotează (6 ianuarie). Pe lângă fiare, o mulțime de strigoi, vârcolaci şi suflete rătăcite umblă peste tot. Așa că nu ieșiți din casă după lăsarea serii pe 29 până înaintea zorilor lui 30, ca să nu vă întâlniți nici cu lupii (nici nu le pomeniți numele de-a lungul întregii zile a Sfântului Andrei ca să nu dați nas în bot cu ei nici anul următor!), nici ci vreun mort viu!
Se spune în tradiția populară că de ziua Sfântului Andrei
Totodată nu uitați
Acestea fiind spuse, nu ne rămâne de cât să vă urăm „La mulți ani!” celor care vă numiți Andreea sau Andrei (plus derivatele lor) și să vă mai amintim un singur obicei strămoșesc: de Sfântul Andrei este dezlegare la pește a Postului Crăciunului (știți ce aveți și ce nu aveți voie în Postul Crăciunului?), așa că mâncați pește cu cât mai mult… usturoi! Strigoii știu de ce!