Chiar dacă a căzut guvernul Dăncilă iar popularitatea PSD și UDMR se află la cote foarte scăzute, cele două partide au decis să voteze în Senat împotriva alegerilor în două tururi! Astfel, raportul de respingere al acestei legi a fost respinsă în camera superioară a Parlamentului de senatorii celor două partide, care nu își doreau acest proiect, întrucât există șanse mari să piardă anumite primării. Acum legea, proiectul legislativ va ajunge însă în Camera Deputaților, care are for decizional.
Proiectul privind alegerile locale în două tururi fusese depus la Senat de USR, dar primise la începutul lunii un raport de respingere din partea Comisiei pentru administrației a Senatului. Proiectul de lege prevedea modificarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale:
„Articolul 101 se modifică și completează și va avea următorul cuprins:
(1) Pentru funcția de primar, centralizarea voturilor se face de către biroul electoral de circumscripție.
(2) Este declarat ales primarul candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.
(3) În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii 2 candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur, respectiv primii doi candidați dacă sunt aflați în situație de balotaj.
(4) În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales canddiatul care a obținut cel ai mare număr de voturi valabil exprimate”, se arată în proiectul legislativ depus de USR.
Din cei 75 de senatori invitați să voteze cu privire la raportul de respingere al proiectului legislativ cu privire la alegerile locale în două tururi, 44 dintre aceștia au votat pentru respingerea legii și 31 de voturi contra, venite de la USR, PNL și neafiliați. De altfel, UDMR condiționase susținerea pentru guvernul Ludovic Orban de faptul că alegerile să rămână într-un singur tur.
De asemenea, premierul Viorica Dăncilă anunțase încă din vară că ste imposibilă revenirea la alegerea primarilor în două tururi, în contextul în care nu pot fi făcute modificări legislative cu un an înainte de alegerile locale.