Șefa CSM, Lia Savonea încasează 10.300 lei pe lună pe transport, pentru a se deplasa 10km!

Șefa CSM, Lia Savonea încasează 10.300 lei pe lună pe transport, pentru a se deplasa 10km! Atât are de mers de acasă până la locul de muncă. Astfel, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecției Judiciare și ai Secției Speciale de anchetare a judecătorilor și procurorilor care locuiesc în suburbiile orașului, primesc indemizații de detașare uriașe, în ciuda faptului că au de parcurs câțiva kilometri până la birou.

Șefa CSM, Lia Savonea încasează 10.300 lei pe lună pe transport, pentru a se deplasa 10km!

De remarcat că aceste indemnizații se plătesc în baza unei ordonanțe de urgență a guvernului din 2006 potrivit căreia ”judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora și magistrații-asistenți, care sunt detașați sau delegați în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, pe toată durata delegării sau detașării, de următoarele drepturi: a) diurnă în cuantum de 2% din indemnizația de încadrare brută lunară”.

A fost suficient pentru ca magistrații care nu au domiciliul în localitatea în care muncesc să interpreteze situația după bunul plac, indiferent de distanța pe care o au de mers și să primească o indemnizație care ajunge la o treime din salariu. Este și cazul Liei Savonea, care a încasat anul trecut, potrivit declarației de avere, 124.175 de lei, adică 10.300 de lei pe lună, doar pentru a se deplasa din satul Roșu, comuna Chiajna, la București.

Lia Savonea stă la 10 kilometri de București. Sursa foto – facebook

Diurne fabuloase pentru magistraţi

Pentru cine nu știe, distanța Roșu – București este de 10 kilometri. De specificat și că indemnizația de membru CSM ajunge la 315.661 de lei pe an. De altfel, la ultima declarație de avere, șefa CSM nu a mai trecut veniturile defalcate, ci doar suma totală, adică 473.627 lei/an. Şi prietena Liei Savonea, judecătoarea Alina Ghica de la Curtea de Apel București și fost membru al CSM a încasat și ea, 81.204 de lei, având în proprietate un ”imobil Ilfov”, cel mai probabil tot în comuna Chiajna, unde deține un teren de 483 metri pătrați.

Între timp, asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) a solicitat factorilor decidenți să evalueze și să inițieze demersurile legislative necesare pentru a pune capăt unor astfel de situații, în care persoane orientate beneficiază de venituri uriașe ca urmare a diurnelor care parazitează resursele publice alocate funcționării justiției.