Renunțarea la ora de vară a fost votată favorabil în Comisia pentru Transport și Turism(TRAN) din Parlamentul European. ANul acesta, trecerea la ora de vară se face duminică, în data de 31 martie, moment în care ora 3 devine ora 4. TRAN a votat luni, 4 martie, favorabil pentru ca din anul 2021 să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană. Documentul a fost aprobat de Comisia pentru Transport și Turism din PE cu 23 de voturi pentru și 11 împotrivă.
Raportul adoptat luni mai trebuie aprobat de plenul PE și de statele membre în cadrul Consiliului UE. Statele membre care preferă să rămână la ora standard, ora de iarnă, vor face această ultimă modificare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.
Toate țările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în luna martie 2020 asupra hotărârii lor, adică dacă vor sau nu să rămână cu schimbarea orei de vară. În raport se solicită statelor membre să-și coordoneze deciziile, astfel încât schimbarea orei de vară în unele țări concomitent cu ora de iarnă în altele, pentru a nu perturba funcționarea pieței europene, îndeosebi în sectorul transporturilor.
Dacă va exista un astfel de caz, Comisia Europeană ar putea surveni astfel de perturbări, atunci ea ar putea amâna cu un an implementarea posibilității de schimbare a orei de vară ori de iarnă, pentru a se putea soluționa în acest timp problemele apărute.
Românii au trecut pentru prima dată la ora de vară pe 22 mai 1932, când ora 00:00 a devenit ora 01:00. Hotărârea a fost luată pentru a economisi energie electrică și pentru a beneficia mai mult timp de lumina naturală. Din 1933 până în 1939, ora era dată înainte în dimineața primei duminici din aprilie. Bizar este că între aprilie 1940 și noiembrie 1942, românii au avut doar ora de vară, așa că a prins și două ierni.