Se schimbă certificatele de naștere, dar și celelalte acte precum – cel de căsătorie sau de deces. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) ar vrea să modifice legea cu privire la emiterea actelor de stare civilă. O modificare ar putea fi adusă la modalitatea de păstare a acestra.
Până acum se întocmeau două exmplare originale, dar noua lege prevede semnarea acestor documente oficiale în format electronic. Acestea se vor stoca într-o bază de date, iar românii de peste hotare vor putea obține aceste documente printr-o simplă solicitare la ambasadele sau birourile consulare în țara în care se află.
Pentru a se ajunge aici statul trebuie să implementeze un nou Sistem Informatic, iar proiectul de lege nu spune când ar deveni funcțional la nivel național acest soft. Tot în această inițiativă legislativă este prevăzut ca nou născuții să nu mai poată avea trei prenume pe certificatul de naștere, iar persoanele cu cazier sau alte probleme cu legea (care au fost arestați), nu vor mai avea dreptul să își schimbe numele.
Dacă se depășește termenul legal de 30 de zile de declararea a nașterii unui copil, cetificatul se va putea obține doar cu semnătura primarului, fără prea multă birocrație. Proiectul este momentan în dezbatere publică, iar actele de căsătorie, naștere sau deces se întocmesc în registre de stare civilă, în două exemplare, care sunt completate manual cu cerneală neagră. Numai al doilea exemplar va fi întocmit în format electronic, iar noul proiect de lege prevede ca primul exemplar să fie în format digital. „Exemplarul I al actelor de stare civila intocmite la misiunile diplomatice si oficiile consulare de cariera ale Romaniei pot fi completate si in sistem informatic”, scrie în proiect.
Se va interzice plastifierea certificatelor de stare civilă, naștere sau deces. Dacă se va încăla această regulă actul va fi declarat nul, potrivit ziare.com. „Se interzice modificarea sau completarea fara drept ori plastifierea certificatelor de stare civila. Certificatele de stare civila plastifiate ori modificate sau completate fara drept sunt nule”, se mai arata in document.
Chiar dacă legea nu prevede momentan acest lucru, actele plastifiate sunt deja respinse și declarate nule. Copiii se vor putea înregistra în termen cuprins după a 30-1 zi de la naștere până la 1 an, cu acordul primarului. „Prenumele declarat la data inregistrarii nasterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte”, se mai arata in proiect.
Declararea decesului se face în termen de 3 zile de la data încetării din viață a persoanei. Schimbarea numelui se va putea efectua mai ușor. Termenul de emitere a dispoziției de respingere sau admitere de schimbare a numelui va fi redusă de la 60 la 30 de zile.
Proiectul va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Guvern și adoptat de Parlament, iar apoi trimis președintelui pentru a fi promulgat.