Pandemia de coronavirus schimbă din temelii structura anului școlar 2019-2020 din România. Deocamdată, autoritățile exclud varianta înghețării anului și vin cu soluții pentru a duce la bun sfârșit evaluările și examenele de Bacalaureat.
Fostul ministru al Educației Naționale și actual președinte al Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit că există trei scenarii oficiale la care se lucrează la Ministerul în prezent.
Vestea bună pentru elevi, profesori și părinți e că niciunul nu implică înghețarea anului școlar. În cel mai optimist caz, spune Cîmpeanu, anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care examenele naționale vor fi în lunile august-septembrie.
”Se lucrează la trei scenarii, unul este optimist, ia în considerare reluarea școlii la începutul lunii mai, iar cel mai puțin optimist ia în calcul amânarea examenului pentru finalul clasei a VIII-a, Evaluarea Națională, care ar putea fi organizat la sfârșitul lunii august.
În acest al treilea scenariu, Bacalaureatul ar putea fi la jumătatea lunii septembrie. Deci asta este plaja de la cel mai optimist scenariu, la cel mai pesimist.
Niciunul dintre scenarii nu ia în calcul înghețarea sau repetarea anului școlar. Nici nu ar avea cum să se întâmple asta în condițiile în care 70% din materie fost ocupată predată.”, a spus Cîmpeanu la Realitatea Plus.
După ce Raluca Turcan a adus îngrijorare în rândul elevilor prin declarația făcută luni, în care spune că se ia în calcul și scenariul radical al înghețării anului șocal, Sorin Cîmpeanu a liniștit spiritele.
Fostul ministru spune că este aproape imposibil ca anul 2019-2020 să fie repetat, în condițiile în care peste 70% din materia de anul acesta a fost predată, Mai mult, acesta spune că această perioadă a cursurilor suspendate „profesorii au dat dovadă de o implicare extraordinară în predarea online”.
La rândul ei, Monica Anisie, ministrul Educației din Guvernul Orban, spunea, luni, că: ”Nu există sub nicio formă scenariul în care se îngheață anul școlar. La acest moment, Ministerul Educației evaluează situația la care ne aflăm. În funcție de prelungirea stării de urgență Ministerul Educației va veni public cu precizări săptămâna aceasta referitor la ce scenariu am putea adopta în funcție de timpul în care vom relua cursurile”.