Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, jurnaliștii au un spațiu al lor la Secția de votare de la Liceul Jean Monnet, pe care însă nu au voie să îl părăsească! Așadar, jurnaliștii sunt interziși în incinta secției de votare, acolo unde este așteptat să voteze președintele Klaus Iohannis.
UPDATE, ora 9.15: Situaţia s-a rezolvat după intervenţia şefului AEP, iar jurnaliştii au putut să îl filmeze pe Iohannis şi să îi ia şefului statului o reacţie după vot.
Președintele secției de votare a explicat că Judecătoria Sectorului 1 a stabilit un alt spațiu pentru jurnaliști, în afara secției de votare. „Se incalca regimul acreditarii si de catre sectia de votare, si de catre presedintele de sector si, daca nu se rezolva problema pentru a fi lasat accesul presei la aceasta sectie de votare, vom emite decizii de sanctionare pentru persoanele responsabile”, a declarat preşedintele AEP Florin Mituleţu Buică.
Preşedintele Autorității Electorale Permanente (AEP) s-a deplasat personal şi a ameninţat cu sancţiuni pentru că se încalcă regimul acreditării, deoarece jurnaliștii nu au voie să intre în secția de votare.
Așadar, se pare că pentru prima dată după Revoluția din 1989 nu vom avea imagini din interiorul secției de votare de la Liceul Jean Monnet, dacă situația nu se va reglementa cât mai curând. Concret, operatorii nu sunt lăsați în interior să filmeze, așa cum s-a întâmplat în trecut, anunță Antena3.
Până duminică dimineața, peste 300 de mii de români au votat în afara țării, potrivit ultimelor informații. În țară, sunt așteptați 18.217.156 de votanți care să-și aleagă viitorul președinte al României. Alegerile prezidențiale de duminică sunt cele mai scumpe alegeri din istorie!
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat că suma totală alocată pentru alegerile prezidenţiale din acest an este de aproximativ 150 de milioane de euro.
„Sunt cele mai scumpe alegeri de până acum, pentru că vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate, faţă de 441, faţă de 390, câte erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, dar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani”, a spus Mituleţu-Buică, într-o conferinţă de presă.