Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a emis, în această dimineață, un mesaj prin sistemul RO-ALERT, avertizând populația în legătură cu prezența unui urs în orașul Sfântu Gheorghe, municipiul de reședință la județului Covasna.
„Atenţie! Urs observat în zona Lunca Oltului! Evitaţi zona! Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihai Viteazul” al judeţului Covasna”, este textul mesajului de avertizare. Inițial, prezența animalului în zona urbană a fost semnalată la numărul unic de urgență 112 și la fața locului au venit jandarmii. Ursul s-a speriat și s-a retras în pădure.
Problema urșilor care pot ataca în zone locuite este discutată la nivel guvernamental de mai mulți ani. Aproximativ 6.500 de exemplare trăiesc în România, țara europeană cu cea mai numeroasă populație de urși. Potrivit Ministerului Mediului, în România ar trebui să fie cel mult 4.000 de urși.
Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, propunea în 2018 o soluție radicală și anume uciderea carnivorelor. „Pe site-ul ministerului exista planul de actiune pe carnivorele mari urşi şi lupi, după ce trece şi cea de-a doua fază de dezbatere , va trebui să trecem conform planului de acţiune şi la acţiuni de implementare. În viitorul apropiat, nu o să îmi fie frică să emit, dacă o să fie nevoie, un ordin de ministru privind vânătoarea”, a declarat Grațiela Gavrilescu.
„Am făcut apel către toţi miniştrii mediului prin ambasadele noastre în ţările respective să identificăm dacă cineva doreşte să ia un astfel de urs, deci să putem să facem trasnfer, nu a dorit nimeni”, a mai spus ministrul Mediului.
Pe scurt, Ministerul Mediului are în vedere uciderea a peste 2.000 de urși. În plus, este luată în calcul relocarea unor familii întregi de urși care atacă populația, precum și despăgubirea localnicilor cărora animalele le-au trecut pragul.