Miercuri s-a dat startul programului Prima Casă 2020, prin care cei care nu au un imobil pe numele lor pot aplica pentru un credit de achiziționare a unei locuințe.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a anunțat că programul Prima Casă 2020 va beneficia de aceleași condiții de garantare din partea statului român ca și programele anterioare.
„La finalul anului 2019, Programul Prima Casă înregistra peste 260.000 de garanţii şi promisiuni de garantare, acordate pentru achiziţionarea sau construcţia de locuinţe, pe întreg teritoriul României.
Avem satisfacţia de a implementa un program guvernamental care a impactat pozitiv viaţa foarte multor români, fie că au fost beneficiari direcţi ai programului, vânzători, antreprenori sau profesionişti implicaţi în sectoarele economice conexe”, a declarat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM, pentru Mediafax.
Astfel, după un asemenea succes, autoritățile au decis să continue programul Prima Casă și în acest an, cu aceleași condiții de garantare din partea statului.
„Suntem pregătiţi pentru lansarea unei noi etape în derularea programului Prima Casă, cu fluxuri de lucru optimizate, adaptate nevoilor beneficiarilor şi partenerilor noştri, menţinând acelaşi angajament de a oferi celor care apelează la noi şansa de a-şi împlini visul, poate cel mai drag românilor, acela de a avea o casă”, a mai spus Dumitru Nancu.
Strategia guvernamentală pentru Programul Prima Casă în 2020 are în vedere o reducere graduală a intervenției statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare. Această traiectorie vine în contextul în care piața creditului ipotecar este în continuă dezvoltare, iar accesul populației la produsele standard ale băncilor este tot mai mare.
Cele 14 bănci ce oferă credite pentru programul Prima Casă 2020 sunt: BRD Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.
– vârstă: 21-65 de ani
– venit minim pe economie: 1.340 de lei net
– să nu aibă deja o locuinţă mai mare de 50mp
– 40%- grad de îndatorare admis de bănci