Institutul de Medicină Legală a încheiat raportul medico-legal în cazul copilului de 4 ani din Pitești care a murit în urma unei anestezii generale efectuate într-o clinică stomatologică privată. Băiețelul nu avea probleme de sănătate, însă substanțele folosite au cauzat un stop cardiorespirator.
Primele concluzii ale autopsiei efectuate de medicii legiști în cazul băiețelului de 4 ani din orașul Pitești care a murit după o vizită la medicul stomatolog au arătat că anestezistul a folosit substanțe puternice și anestezia generală i-a cauzat micuțului un stop cardiorespirator.
Potrivit unor surse din cadrul Institutului Național de Medicină Legală anestezistul de la clinica stomatologică privată a folosit un cocktail de anestezice, un cocktail cu propofol dormicum, fără a respecta normele minime de securitate în această situație.
Copilul a intrat în comă la scurt timp ce a ajuns la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București, iar organele au început să-i cedeze unul câte unul. Autopsia a mai arătat că micuțul nu avea probleme de sănătate, prin urmare anestezia generală cu propofol este cea care i-a cauzat moartea.
Ministrul Sănătății Victor Costache a declarat că în majoritatea clinicilor stomatologice din țara noastră se folosește anestezia generală intravenoasă cu propofol, în ciuda faptului că nu există autorizații pentru această procedură.
De asemenea, chirurgul a mai precizat că va acționa ferm în ceea ce privește cazul băiețelului de 4 ani din Pitești. Ministrul Sănătății a mai adăugat că va merge cu ancheta până departe și dorește să închidă definitiv clinica privată.
„Este o tragedie care nu trebuie să se mai repete. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu reprezentanții medicilor stomatologi pentru a preveni astfel de accidente și astfel de practici.
Acolo este o anchetă în curs și Ministerul Sănătății a luat măsuri ferme, iar DSP a închis activitatea clinicii respective. Este evident că anestezia generală nu se poate practica decât în condițiile prevăzute legal, nu poți administra medicamente în acest fel.
Dar așteptăm concluziile. Substanța se folosește exclusiv intraspitalicesc, nu putem folosi într-un cabinet stomatologic fără sistem de monitorizare, fără toate circuitele substanțe de acest tip”, a declarat Victor Costache.