Joi, 12 decembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Spiridon, unul dintre cei mai mari făcători de minuni din calendarul ortodox, astfel că se cuvine să înălțăm spre ceruri o rugăciune specială închinată celui considerat patronul tuturor pantofarilor. Tradiția spune că în această zi specială, episcopul Trimitundei își părăsește racla și pleacă în ajutorul credincioșilor aflați în nevoie.
„Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!
Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.
Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.
Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor!
Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!”, este rugăciunea pe care trebuie să o rostești în ziua de 12 decembrie, dacă vrei să ai parte de liniște și noroc.
Sfântul Spiridon îi vindecă cu puterile sale pe toți bolnavii lipsiți de speranță și le aduce oamenilor săraci bogății la care nici nu îndrăzneau să viseze. Acesta este motivul pentru care la biserică se face agheasmă împotriva maladiilor primejdioase.
Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Skia din insula Cipru, pe timpul Împăratului Constantin cel Mare și ulterior a fost ales episcop al cetăţii Trimitunda, din apropierea oraşului Pafos. De asemenea, a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325.
În jurul anului 295, în timpul persecuţiilor duse de împăratul Maximian, Spiridon este arestat şi exilat pentru o bună perioadă de timp. Avea să treacă la cele veșnice în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli din Trimitunda. În anul 1453, moaştele sale au fost duse în Serbia, iar apoi au fost mutate în insula Corfu din Grecia, unde se află şi în ziua de azi.