Astăzi este cea de-a doua zi de Rusalii, una dintre cele mai importante sărbători după Învierea și Înălțarea Domnului. Este o zi specială pentru creștinii orodocși și greco-catolici, zi în care oamenii se odihnesc și petrec momente frumoase alături de cei dragi. Se spune că în a doua zi de Rusalii, rostirea rugăciunii către Duhul Sfânt face adevărate minuni.
Sărbătoarea, cunoscută sub numele de Cincizecime, are loc la 50 de zile de la Înviere și la 10 zile după Înălțare. Rusaliile reprezintă, de fapt, Pogorârea Duhului Sfânt asupra oamenilor, sub formă de limbi de foc. Acest episod religios marchează, de fapt, puterea de lucrare mântuitoare a lui Iisus Hristos, Rusaliile fiind, înainte de toate, o curățare și o iluminare sufletească.
La Pogorârea Duhului Sfânt nu au participat doar Apostolii, așa cum cred cei mai mulți creștini, ci peste o sută de frați creștini. Odată cu aprinderea limbilor de foc deasupra apostolilor, aceștia au început să vorbească brusc toate limbile Pământului, acela fiind momentul în care se consideră că s-au născut toate graiurile lumii.
De Rusalii, oamenii fac pomenirea morților și duc lucruri de sfințit la biserică, în special diferite plante despre care se spune că primesc puteri tămăduitoare. După cum spuneam mai sus, de Rusalii se rostește rugăciunea sufletului, acea rugă către Duhul Sfânt cunoscută sub denumirea „Împărate ceresc”.
„Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Slavă Tatălui, a Fiului, a Sfântului Duh, Amin”, este una dintre cele mai puternice rugăciuni pe care creștinii o spun pentru a căpăta forță și pentru a avea parte de împliniri în viață.