România face pregătiri în caz de război-hibrid. Mai multe exerciții se desfășoară în Harghita, Covasna și București

Mai multe instituții din domeniul apărării și securității se pregătesc pentru contracararea unui eventual război-hibrid. În perioada aceasta autoritățile din țara noastră se pregătesc pentru un exercițiu comun, a anunțat șeful Direcţiei Operaţii a Statului Major al Apărării (SMAp) Marian Botea.

Instituțiile statului din domeniul apărării desfășoară exerciții pentru un eventual război-hibrid

Șeful Direcţiei Operaţii a Statului Major al Apărării (SMAp) Marian Botea a luat parte la o conferință desfășurată cu ocazia lansării exerciţiului interinstituţional Concordia 19 unde a vorbit deschis despre faptul că mai multe instituții din domeniul apărării și securității și-au unit forțele. Așadar, aceste instituții se pregătesc pentru un exercițiu comun prin care se încearcă contracararea provocărilor războiului hibrid. El a mai precizat că Ministerul Apărării Naționale se pregătește în permanență legat de riscurile de securitate.

„Domeniile de manifestare sunt extrem de diverse pe zona hibridă. (…) Întotdeauna, abordarea zonei hibride face parte din planurile oricărui acord strategic, care în prima fază a oricărei operaţii militare desfăşoară operaţia de modelare şi atunci noi aici încercăm să răspundem, împreună cu celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, la toate provocările. Nu seamănă un eveniment cu altul, nu putem emite proceduri, vrem doar să înţelegem cum putem lucra mai bine împreună, cum putem să fim mai rezilienţi împreună pe aceste aspecte”, a spus Marian Botea pentru Agerpres.

Circa 500 de militari din mai multe instituții ale apărării și securității naționale vor participa la exercițiul interinstituţional Concordia 19, în perioada 7 – 13 octombrie. Aceste exerciții militare vor avea loc în mai multe spații din județele Covasna şi Harghita, dar şi în Bucureşti.

România se pregătește pentru un eventual război-hibrid. Sursa foto: zi-de-zi.ro

Marin Botea a vorbit și despre propaganda rusa și presiunea acesteia

„Noi suntem datori să ne pregătim, pentru că, în zona noastră de interes strategic, acest tip de conflict hibrid s-a manifestat şi ştim cu toţii, începând din 2014 în Georgia, care a cunoscut faze similare de modelare a spaţiului, Ucraina, estul Mediteranei, nordul Africii – actorul strategic din zona noastră de responsabilitate care îşi doreşte să fie un actor global independent, care îşi implementează obiectivele strategice în relaţie cu ţările din zonă, o face, pentru că noi simţim asta în mediul informaţional. Noi simţim presiunea propagandei ruse, noi o monitorizăm, noi nu reacţionăm, dar noi avertizăm audienţele ţintă care pot fi afectate de această propagandă”, a completat Marian Botea.