Un român va coordona bugetele NATO. Este vorba despre Marius Cristian Gane, colonelul-inginer care din toamna acestui an va ocupa o funcție extrem de importantă în cadrul NATO. Mai concret, românul nostru va fi președinte al Comitetului NATO, pe probleme de buget.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, printr-un comunicat de presă dat publicității în cursul zilei de luni. În structura NATO, o astfel de funcție este echivalentă cu cea de adjunct al secretarului general al alianței.
„Funcția de președinte al Comitetului NATO pentru bugete (BC) urmează a fi exercitată de către colonelul inginer Gane Marius Cristian, începând cu 1 septembrie 2019. Președintele BC are ca principal atribut prezidarea reuniunilor Comitetului, în formatele stabilite la nivel NATO (pentru bugetul militar și pentru bugetul civil), la care participă reprezentanții naționali provenind din statele membre. Rolul acestuia este acela de coordonator și facilitator al discuțiilor în vederea luării deciziilor pe subiecte specifice resurselor financiare comune NATO” , se arată în comunicatul transmis de MAPN.
Totodată, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au explicat că selecția pentru acest post se face pe baza unor criterii extrem de exigente. Întregul proces se întinde pe durata a 4 luni și se termină în luna februarie a anului în care mandatul președintelui în exercițiu ajunge la final.
„Selecția propriu-zisă presupune nominalizarea candidaților de către statele membre și se finalizează prin exprimarea preferinței acestora pentru unul dintre candidații propuși, prin vot închis în cadrul unei reuniuni speciale la nivelul comunității pentru resurse. Decizia este luată prin unanimitate. Nu există criterii stricte privind profilul candidatului, dar, conform uzanțelor, ponderea determinantă este reprezentată de experiența și contribuția acestuia în comitetele NATO pentru resurse, expertiza în domeniul resurselor comune sau personalitatea. De altfel, preambulul etapei finale de selecție este marcat de o etapă de promovare și prezentare a candidaților, în care sunt evaluate experiența și opiniile acestora, inclusiv pe marginea subiectelor de actualitate în domeniul resurselor comune NATO” , au mai spus reprezentanții MAPN.