Rețeta zilei. Sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop
Pentru că astăzi este vineri și unii oameni țin post am ales să vă prezentăm pentru rețeta zilei sarmale de post, gustoase și sănătoase preparate exact așa cum le gătesc măicuțele de la Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara. Nimic nu se compară cu gustul mâncării gătite la tuci, pe vatră.
Zeci de rețete de sarmale. Fiecare familie cu secretele ei
Cred că, fiecare gospodină din țara asta are cel puțin o rețetă de sarmale și secrete pe care le-a primit de la mama sau de la bunica. Nu cred că este rețetă mai gustoasă ca cea de sarmale, dar pentru că este o zi de vineri și automat post, vă propun o rețetă de sarmale de post care se gătesc cu ciuperci și orez. Aceasta este rețeta pe care o pregătesc și măicuțele de la Mănăstirea Prislop.
Care sunt ingredientelede care ai nevoie pentru a găti sarmale de post:
Cum se prepară sarmalele de post așa cum le gătesc măicuțele de la Mănăstirea Prislop, din apropiere de satul Silașul de Sus, județul Hunedoara. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:
Pune pe foc o oală în care încingi 2-3 linguri de ulei
Călim ceapa care anterior a fost tocată mărunt până devine sticloasă
Se adaugă jumătate din morcovul ras și îl călim circa un minut
Se pun și ciupercile spălate, curățate și tocate. Le călim până se înmoaie
Orezul spălat și bine scurs se adaugă și el
Acum adăugăm cimbru, sare, piper și pătrunjel tocat mic
Compoziția formată mai stă pe foc 2-3 minute
Se ia fiecare frunză de varză murată și se adaugă din compoziția de legume cu orez, aproximativ o lingură și se rulează sarmaua
Luăm o oală și punem pe fundul ei frunze de varză tăiate julien, restul de morocov și țelina rasă mărunt
Se adaugă sarmalele rulate bine astfel încât să nu se desfacă, în straturi
Între straturile de sarmale se adaugă varză rasă și boabe de piper
Se adaugă sucul de roșii, crenguțe de cimbru și oregano uscat
Se adaugă ulei și boabe de piper
Apa fierbinte trebuie să acopere sarmalele
Se fierb la foc mic, cu capacul pus circa 30 de minute
Se adaugă apă dacă este nevoie
După ce au fiert se dau la cuptorul încins în prealabil la 200 de grade Celsius
După ce au stat 45-50 de cuptor, se scot
Se servesc calde
Merg foarte bine cu mămăligă, smântână și ardei iute.