Rețeta zilei. Sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop

Pentru că astăzi este vineri și unii oameni țin post am ales să vă prezentăm pentru rețeta zilei sarmale de post, gustoase și sănătoase preparate exact așa cum le gătesc măicuțele de la Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara. Nimic nu se compară cu gustul mâncării gătite la tuci, pe vatră.

Zeci de rețete de sarmale. Fiecare familie cu secretele ei

Cred că, fiecare gospodină din țara asta are cel puțin o rețetă de sarmale și secrete pe care le-a primit de la mama sau de la bunica. Nu cred că este rețetă mai gustoasă ca cea de sarmale, dar pentru că este o zi de vineri și automat post, vă propun o rețetă de sarmale de post care se gătesc cu ciuperci și orez. Aceasta este rețeta pe care o pregătesc și măicuțele de la Mănăstirea Prislop.

Care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a găti sarmale de post:

  • o varză murată mare
  • 450 de grame de ciuperci Champignon
  • un morcov ras
  • o felie mică de țelină rasă
  • o ceapă mare tocată fin
  • 130 de grame de orez
  • suc de roșii 300 de ml
  • pastă de roșii, 3 linguri
  • 2-3 frunze de dafin
  • ciumbru uscat, o linguriță
  • pătrunjel verde tocat mărunt, o legătură
  • sare și piper boabe și măcinat
  • cimbru, două crenguțe
  • oregano praf
  • ulei, 2-3 linguri
Ingredinte și mod de preparare sarmale de post
Sursa foto: elenalasconi.ro

Cum se prepară sarmalele de post așa cum le gătesc măicuțele de la Mănăstirea Prislop, din apropiere de satul Silașul de Sus, județul Hunedoara. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:

  1. Pune pe foc o oală în care încingi 2-3 linguri de ulei
  2. Călim ceapa care anterior a fost tocată mărunt până devine sticloasă
  3. Se adaugă jumătate din morcovul ras și îl călim circa un minut
  4. Se pun și ciupercile spălate, curățate și tocate. Le călim până se înmoaie
  5. Orezul spălat și bine scurs se adaugă și el
  6. Acum adăugăm cimbru, sare, piper și pătrunjel tocat mic
  7. Compoziția formată mai stă pe foc 2-3 minute
  8. Se ia fiecare frunză de varză murată și se adaugă din compoziția de legume cu orez, aproximativ o lingură și se rulează sarmaua
  9. Luăm o oală și punem pe fundul ei frunze de varză tăiate julien, restul de morocov și țelina rasă mărunt
  10. Se adaugă sarmalele rulate bine astfel încât să nu se desfacă, în straturi
  11. Între straturile de sarmale se adaugă varză rasă și boabe de piper
  12. Se adaugă sucul de roșii, crenguțe de cimbru și oregano uscat
  13. Se adaugă ulei și boabe de piper
  14. Apa fierbinte trebuie să acopere sarmalele
  15. Se fierb la foc mic, cu capacul pus circa 30 de minute
  16. Se adaugă apă dacă este nevoie
  17. După ce au fiert se dau la cuptorul încins în prealabil la 200 de grade Celsius
  18. După ce au stat 45-50 de cuptor, se scot
  19. Se servesc calde
  20. Merg foarte bine cu mămăligă, smântână și ardei iute.