Dacă ziua de 1 mai nu a fost suficientă pentru a te sătura de gustul unic al mititeilor cu muștar și, bineînțeles, cu o bere lângă, îți propunem o rețetă numai bună de încercat chiar la tine acasă. Aceasta ne este prezentată de maestrul bucătar Radu Anton Roman în cartea sa, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.
Acesta ne dezvăluie secretele bine păzite ale celui mai cunoscut preparat tradițional românesc, de care nu ne putem sătura oricât de des l-am consuma. Dincolo de carnea ce trebuie aleasă cu grijă, gustul desăvârșit se obține doar atunci când adăugăm condimentele potrivite. Dar să nu mai zăbovim foarte mult, pentru că știm că ți s-a făcut poftă deja. Înainte de a trece la treabă, ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru început, toacă toată carnea mărunt și frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, miroasele, ardeiul iute şi usturoiul tocate mărunt până devin pastă, cimbrul măcinat praf, până totul se transformă într-un aluat. Între timp, oasele de vită sparte au fiert împreună cu toate zarzavaturile preț de două ore, până când din doi litri de apă s-a ales doar o jumătate de litru de supă.
Strecoară apoi supa şi las-o să se răcească, după care frământ-o bine împreună cu carnea. Amestecătura astfel obținută va trebui să o lași la frigider preț de câteva ore bune.Rotunjește cu grijă mititeii, fie în mână, udând mereu, să nu se lipească, fie prin ţeava de cârnaţi a maşinii de tocat.
Ține minte că secretul nu stă în tigaie, ci în grătar şi focul său corespunzător, cu lemn şi cărbuni. Acest preparat merge de minune cu o „ciuşcă” domesticită în oţet de vin, un muştar frecat cu hrean sau un mujdei în care s-au presărat trei tocături de verdeaţă: mărar, leuştean şi pătrunjel. Acum că am ajuns la finalul rețetei noastre, nu ne rămâne decât să îți dorim spor la gătit și poftă bună.