Rețeta zilei de vineri, 3 aprilie! Prăjitura cu bulion și griș, un răsfăț ideal pentru zilele de post

Chiar dacă ți-ai propus să respecți cu sfințenie Postul Paștelui, cel mai riguros și importat dintre posturile de peste an, asta nu înseamnă că nu te poți răsfăța din când în când cu un desert delicios. Îți propunem o rețetă de prăjitură cu bulion și griș, care nu doar că este ideală pentru această perioadă, dar îți va reaminti de gustul desăvârșit al copilăriei.

Prăjitura cu bulion și griș, micul tău răsfăț în zilele de post

Dacă nu am reușit până acum să te convingem că merită să o încerci, îți spunem că această prăjitură se gătește extrem de rapid, așa că nu te va ține prea multă vreme „captiv” în bucătărie. Mai mult decât atât, ingredientele, puține la număr și ușor de găsit chiar și în aceste zile dificile, sunt extrem de sănătoase, iar silueta ta va rămâne la locul ei. Ai nevoie doar de:

  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri bulion
  • 7 linguri zahăr
  • 500 grame făină
  • 1/2 linguriţă bicarbonat
  • un vârf de cuţit sare
  • esenţă de rom
  • 1 litru apă
  • 200 grame gris
  • 250 grame margarină
  • zahăr după gust
  • 100 grame nucă de cocos
  • o lămâie
  • 400 grame gem de prune
  • o cană cu sâmburi de nucă
  • nuca măcinată

Mod de preparare

Pentru început, amestecă uleiul cu zahărul şi sarea, până ce zahărul se topeşte, după care adaugă treptat bulionul, romul şi făina amestecată cu bicarbonat. Amestecă bine compoziția obținută, până ce se formează un aluat elastic şi nelipicios. Dacă mai este nevoie de făină, poți adăuga. Aluatul format se lasă apoi la rece pentru aproximativ o jumătate de oră.

De îndată ce s-a răcit, împarte-l în patru şi coace pe rând patru foi pe dosul unei tăvi unse cu ulei şi tapetate cu făină. Acestea se coc în cuptorul preîncălzit la foc potrivit timp de aproximativ 10 minute. După ce s-au copt se dau cu grijă jos de pe fundul tăvii şi se lasă la răcit.

Acum poți începe să prepari crema, după cum urmează: pune apă, coajă de lămâie şi zahărul la fiert, după care adaugă în ploaie grișul și amestecă continuu până când se îngroaşă. Când s-a îngroşat, îl poți lua de pe foc şi să încorporezi margarină, zeamă de lămâie şi nuca de cocos. Crema se lasă apoi la rece pentru câteva minute. Încă puţin şi această prăjitură de post cu bulion şi griş va fi gata.

Pentru asamblare,  pune prima foaie, jumătate din cantitatea de cremă de griş, o altă foaie, gemul de prune, iar deasupra gemului de prune presară nuca măcinată. Peste nucă pune a treia foaie, după aceea pune restul de cremă de griş  şi, în final, ultima foaie. Ai grijă să nu apeși pe foi pentru a nu presa prăjitura.

Unge ultima foaie în strat foarte subţire cu crema de griş rămasă pentru decor şi presară nuca măcinată. Lasă prăjitura la rece de seară până dimineaţă, apoi porţionează după bunul plac. Nu ne mai rămâne decât să îți dorim spor la bucătărit și Poftă Bună!