Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, așa că multe dintre gospodine au început deja să pregătească murăturile pentru sezonul rece care se apropie cu pași repezi. Sunt cunoscute mai ales pentru o astfel de întrebuințare, însă gogonelele se pot transforma într-o veritabilă delicatesă.
FANATIK îți propune să gătim împreună dulceață de gogonele, un preparat care te va cuceri încă de la prima înghițitură. Pe lângă aroma sa deosebită, este extrem de sănătoasă, așa că nu ai de ce să-ți faci griji în privința siluetei.
Pentru început, se spală gogonelele, se taie pe jumătate, li se scot cotoarele, li se înlătură seminţele, se scurg de zeamă, se clătesc cu apă rece şi se taie cubuleţe uniforme. Într-o cratiţă de inox se pune la fiert 1 litru de oţet alb împreună cu 3 litri de apă. De îndată ce lichidul începe să fiarbă, se adaugă cubuleţele de gogonele, se amestecă uşor cu o lingură şi se lasă la fiert la foc potrivit timp de aproximativ 1 oră, după care se răstoarnă totul într-o strecurătoare mare şi se clătesc cubuleţele cu foarte multă apă rece, până ce elimină mirosul de oțet. Se lasă la scurs în strecurătoare, timp în care se prepară siropul pentru dulceaţă din 2,4 kg zahăr, 1 litru de apă şi 15 grame sare de lămâie.
Se fierbe preț de 2-3 minute, nu mai mult, întrucât concentrația de zahăr e deja mare, se înlătură spuma, dacă este cazul, după care se adaugă cubuleţele de gogonele, precum şi celelalte ingrediente şi se amestecă uşor. Lămâile se spală foarte bine, se şterg cu prosop curat şi se curăţă cu cuţitul de coaja galbenă, care se toacă fideluţă, în vreme ce coaja albă se înlătură. Lămâile curăţate se taie mai întâi în patru, pe lung, apoi fiecare sfert se taie feliuţe şi se adaugă în cratiţa cu dulceaţă. Ghimbirul se curăţă, se spală, se toacă julienne şi se pune în dulceaţă. Mirodeniile se leagă într-o bucată de tifon şi se introduc în cratiţa cu dulceaţă.
Totul se amestecă uşor şi se fierbe timp de 8-10 minute la foc domol. Se opreşte focul, se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă până a doua zi, pentru a avea loc plasmoliza, după care se fierbe din nou, la foc potrivit, preț de 40-50 minute.
Când s-a legat şi are aspect şi miros extrem de plăcute, se stinge focul, se scoate legătura de tifon cu mirodeniile folosite şi se lasă dulceaţa să se răcească, acoperită cu un prosop umed. Se spală şi se opăresc borcanele în care vom pune dulceaţa și se usucă la cuptor. De îndată ce dulceaţa s-a răcit, o punem în borcane, umplându-le până sus la capac. Peste dulceaţă punem mai întâi o bucată de folie tăiată rotund, şi apoi înfiletăm capacul sau capsăm borcanul. Dulceața poate fi păstrată în stare bună ani în șir. Poftă Bună!