Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat o razie de sărbători în piețe și magazine alimentare. Aceștia au confiscat peste două tone de carne și produse din carne, aproape 60 de litri de lapte și 7 kilograme de pește.
Într-un comunicat emis de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor(ANSVSA), se arată că toate produsele confiscate erau neconforme, acestea fiind dirijate către unități de neutralizare.
”A fost confiscată o cantitate de 1.858 kg de produse alimentare neconforme (carne şi produse din carne), 65 de litri de lapte şi 7 kg de peşte. În urma controalelor realizate în trafic au fost confiscaţi 11 porci vii cu greutatea totala de 1.030 kg şi 4 carcase de porc cu o greutatea de 513 kg. Porcii au fost eutanasiaţi şi carcasele distruse. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare, pentru a fi distruse”, se arată în document.
De altfel, în fiecare an ANSVSA face razie în piețe, în perioada sărbătorilor de iarnă. Aceștia controlează calitatea produselor vântude, dar și documentele acestora. În perioada 5-10 decembrie 2018, inspectorii sanitar-veterinati au verificat în detaliu aproximativ 4.600 de magazine, piețe agro-alimentare și unități de vânzare.
În total, aceștia au fost realizat 427 de controale în trafic, alături de reprezentanți ai Inspectoratelor de Poliție județene. De asemenea, au fost aplicate și 294 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 785.000 de lei. Totodată, au fost emise 4 ordonanțe de suspendarre și 3 ordonanțe de interzicere a activității. Inspectorii sanitar-veterinari au identificat multiple deficiețe precum:
-depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
-manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare;
-lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul cărnii şi al produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei pestei porcine africane (PPA);
-transportul de animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare, transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; personal fără echipament de protecţie.