Rata de mortalitate a coronavirusului este de 2,1% la nivel național, în China! Comisia de sănătate din această țară este cea care a confirmat această cifră. Totuși, presa de specialitare nu este tocmai mulțumită.
De remarcat că în provincia Hubei, acolo unde s-au consemnat 97% dintre decese, rata este de 3%. Potrivit Comisiei, 80% dintre cei morți din cauza coronavirusului aveau peste 60 de ani, iar 75% aveau și alte probleme de sănătate.
Jurnaliștii de la The Guardian cotrazic puternic informația și spun că rata mortalității este una supraestimată.
Se întâmplă lucrul acesta din cauză că multe alte persoane au fost, probabil, infectate cu acest virus dar nu au prezentat simptome atât de grave încât să meargă la spital, așa că nu au fost incluși în statistici.
Pentru a vă face o idee, în comparație, gripa sezonieră are, de obicei o rată a mortalității sub 1%. Despre aceasta se apreciază că provoacă aproximativ 400.000 de decese, la nivel global, în fiecare an.
Tot ca termen de comparație, SARS a avut o rată a mortalității de peste 10%. La nivel global au fost confirmate 427 de decese şi 20.627 de cazuri de îmbolnăvire. Dintre acestea, 425 de decese s-au produs în China. Tot în China, sunt 20.438 de persoane infectate cu coronavirus.
În afara Chinei sunt înregistrate 190 de cazuri de contaminare şi două decese în cel puţin 25 de ţări, dintre acestea, Japonia fiind ţara în care sunt consemnate cele mai multe cazuri. Japonia este urmată, ca număr de îmbolnăviri, de Thailanda – 19 cazuri şi Singapore – 18.
O echipă internaţională de experţi condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar putea ajunge de urgență în China, cel mai devreme în această săptămână, pentru a investiga epidemia declanşată de coronavirus.
Ar putea include şi experţi americani, în urma unui acord între şeful OMS şi preşedintele Xi Jinping. Discuţiile sunt încă în curs mai ales că reprezentanți ai Chinei au acuzat Statele Unite că provoacă panică în legătură cu răspândirea rapidă a coronavirusului, cu restricţii de călătorie şi evacuări.