Judecătorii de la Curtea Constituţională a României au respins, miercuri, sesizarea PNL şi USR privind legea de aprobare a OUG referitoare la operaţionalizarea Secţiei de investigare a magistraţilor, stabilind că actul normativ este constituţional, au precizat magistrații CCR.
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, potrivit unor surse din CCR. Înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților a fost făcută în 2017, prin modificarea legii privind organizarea judiciară, una dintre legile justiției.
Legea a fost atacată la Curtea Constituțională, şi a întrat în vigoare, în iulie 2018. Ulterior, Guvernul a adoptat, în luna octombrie, o Ordonanță de Urgență prin care a fost operaționalizată secția specială în cadrul Parchetului General care va ancheta cauzele cu magistrați.
Ordonanța de urgență a fost apoi adoptată și de Parlament, iar PNL și USR au atacat legea la Curtea Constituțională în decembrie 2018. Secția de investigare a magistraților este cea care a citat-o pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, la audieri si a si invinuit-o deja în două dosare.
Senatul a respins, luni, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege iniţiat de USR de modificare a legilor Justiţiei prin care se propunea desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, potrivit agerpres.ro.
Iniţial, Camera Deputaţilor a adoptat tacit această propunere legislativă pe 27 februarie. Plenul Senatul şi-a însuşit luni, cu 77 de voturi „pentru”, 30 „împotrivă” şi două abţineri, raportul de respingere propus de Comisia juridică. Senatorul Vlad Alexandrescu a explicat, în plen, că, prin această propunerea legislativă, „USR îşi manifestă fără echivoc opţiunea pentru apărarea independenţei Justiţiei şi statului de drept”.
„Propunerea noastră transpune în cadrul legislativ al organizării Justiţiei în mod complet şi coerent recomandările Comisiei de la Veneţia: clarificarea independenţei şi stabilităţii procurorilor, corectarea prevederilor privind durata perioadei de formare a magistraţilor, consolidarea procedurilor de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt în sensul asigurării unui rol mai important al CSM şi al preşedintelui României şi al contrabalansării disproporţionate a ministrului Justiţiei, desfiinţarea Secţiei de investigarea infracţiunilor din Justiţie, care şi-a dovedit deja rolul nociv ca instrument de intimidare şi hărţuire a magistraţilor indezirabili pentru regimul PSD-ALDE”, a afirmat Alexandrescu, de la tribuna Senatului.