Vladimir Putin, președintele Rusiei, a afirmat, într-un interviu pentru agenția TASS, că rușii și ucrainenii sunt două ramuri ale aceluiași popor, diferențele lingvistice apărând din cauza polonizării la care ar fi fost supuși ucrainenii în perioada în care au fost parte a Uniunii statale polono-lituaniene, transmite Deschide.md.
„Consider că noi suntem același popor. Nu știu dacă le place sau nu (ucrainenilor) dar dacă privim la realități, așa este. Înțelegeți, până în secolul XI, XII, XIII noi nu am avut nicio diferență lingvistică. Și doar urmare a polonizării, acea parte a ucrainenilor care locuia pe teritoriul ce se afla sub conducerea Uniunii statale polono-lituaniene, către secolul XVI, au apărut primele diferențe lingvistice. De fapt, ucrainenii erau considerați oamenii care locuiau la granițele statului rus. Ucrainenii erau la Pskov, ucrainenii erau numiți acei care ne apărau de invaziile Hanatului din Crimeea. În Ural, peste tot erau ucraineni. Deci, nu aveam niciun fel de diferențe lingvistice. Mai mult, până în secolele XIV-XV, chiar și acei oameni, slavii de est, care locuiau pe teritoriile Uniunii polono-lituaniene, îi numeau ruși. Nu erau diferențe. Mult mai târziu au început diferențele lingvistice”, a declarat Putin.
Acesta susține că și separarea recentă dintre Biserica Ortodoxă rusă și cea ucraineană a fost cauzată tot de influența istorică a Bisericii Catolice asupra ucrainenilor.
„Nu trebuie să uităm ceea ce ne unește. Și să nu distrugem ceea ce avem. De exemplu – biserica. De ce a fost nevoie să fie distrusă unitatea Bisericii Ortodoxe Ruse? Cunoașteți că independența Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhatului Moscovei a fost absolută, inclusiv din punctul de vedere al alegerii ierarhilor. Patriarhatul Moscovei nici acum nu influențează asupra alegerii ierarhilor în Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhatului Moscovei”, a spus președintele rus.
Mai mult, Putin crede că ideea unui stat ucrainean este un proiect inițiat de serviciile secrete austriece în preajma Primului Război Mondial pe fondul relației tensionate dintre Austro-Ungaria și Rusia.
„În mod special, factorul ucrainean a început să fie dejucat în ajunul Primului Război Mondial de către serviciile speciale ale Austriei. De ce? Este un principiu binecunoscut – împarte și stăpânește”, a conchis Vladimir Putin.