Plenul Parlamentului se va reuni în cursul zilei de luni, 3 februarie, pentru prezentarea moțiunii de cenzură depuse de PSD după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.
Prin acest document intitulat sugestiv „ Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, social-democrații încearcă să răstoarne actualul Executiv. Demersul ar putea însemna și un prim pas spre declanșarea alegerilor anticipate, susținute atât de președintele Klaus Iohannis, cât și de premierul Ludovic Orban.
Potrivit regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură trebuie prezentată în şedinţa comună a celor două Camere în termen de cel mult două zile de la data depunerii (n.r. joi, 30 ianuarie, în cazul de față).
În ceea ce privește dezbaterea, aceasta are loc după trei zile de la data prezentării în plenul reunit. Data dezbaterii și, implicit, a votului, va fi stabilită într-o ședință ulterioară a Birourilor Permanente.
„Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere”, se arată în textul moțiunii de cenzură semnate de un număr de 208 de parlamentari ai PSD și UDMR.
Pentru ca demersul social-democraților să aibă sorți de izbândă, este nevoie de cel puțin 233 de voturi favorabile. În momentul de față, PSD are 198 de parlamentari, cărora li se adaugă alți 30 din partea formațiunii politice care apără interesele comunității maghiare. Așadar, vorbim din start despre un total de 228 de voturi pentru demiterea Guvernului liberal.
La polul opus, Ludovic Orban le-a oferit un răspuns cât se poate de ferm parlamentarilor care au depus moțiunea. Chiar dacă Executivul său este expus riscului de a fi demis, premierul nu renunță la proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Ba mai mult, anunță că nu va permite ca viitorul său la Palatul Victoria să fie decis de „actuala majoritate care nu are legătură cu interesul României”.
„Intrăm într-o perioadă tulbure. Cu 21 la sută în Parlament, şi cu o susţinere eterogenă datorată mai multor grupuri politice, dar care în multe situaţii gândesc altfel decât noi, e greu să guvernezi. În 1875, patru facţiuni ale PNL s-au unit şi a urmat lunga guvernare liberală cu I.C Brătianu, care a scos România din influenţa turcească şi a plasat-o definitiv în Europa.”, a spus Ludovic Orban la Consiliul Naţional al PNL.
Nu ştiu ce se va întâmpla în Parlament, dar nu mă las judecat de actuala majoritate care nu are legătură cu interesul României. Nu mi-e teamă de ei şi indiferent ce se va întâmpla, le spun un singur lucru: trebuie să reuşim în toate alegerile care vor urma, indiferent cum sunt, pentru că doar aşa România poate ajunge la realitatea pe care o visez eu şi pe care o visaţi fiecare dintre voi!”, a declarat Ludovic Orban.