Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a făcut o propunere menită să ajute în lupta statului român cu coronavirusul.
Dăianu crede că se impune crearea unei „taxe de solidaritate”, în condițiile în care epidemia de coronavirus a dat peste cap orice plan economic al țării.
„Rectificarea bugetară este impusă de această stare de urgenţă. Dimensiunea rectificării bugetare derivă din necesitatea absolută de a aloca mai mult primului front de luptă, şi anume apărarea vieţii oamenilor.
Ce înseamnă acest lucru? Că trebuie să facem chiar în condiţiile extrem de vitrege ale bugetului românesc, un buget foarte sărac în ceea ce priveşte veniturile, să creăm spaţiu fiscal sectorial, adică să realocăm resurse pentru spitale şi când spun spitale mă refer la medici, la asistenţi şi asistente, la toţi cei care deservesc ambulanţele.
Aici nu este vorba numai de efectul financiar. Realocăm resurse, adică bani pentru sănătatea publică, pentru acest front. În Europa statele membre în momentul de faţă au uitat de solidaritate şi fiecare se luptă pentru a obţine cât mai mult echipament medical. Este o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru echipamente”, a menționat Dăianu pentru Digi 24.
În condițiile în care bugetul României nu se poate compara cu bugetele marilor țări din lume, Dăianu a găsit o soluție pentru a obține fonduri în lupta cu coronavirus. Președintele Consiliului Fiscal a explicat cum ar înțelege el o ipotetică „taxă de solidaritate”.
„Nu poţi să iei de peste tot la fel. Eu cred că în bugetul nostru există redundanţă, există ineficienţă. Deci dacă am cartografia bine şi de fapt există această hartă a ineficienţelor în sector bugetar, de acolo lesne s-ar putea reorienta resurse. De la salarii, de pildă, nu ai cum să reorientezi.
Eu am făcut o propunere, nu sunt singurul. Am făcut o propunere de pildă ca să se aplice, cel puţin temporar o taxă de solidaritate. Am avut o taxă pentru a achiziţiona ceea ce face parte din patrimoniul românesc, când a fost vorba despre Brâncuşi. De ce să nu facem cu atât mai mult acum, când este vorba de patrimoniul uman al României, să salvăm vieţi omeneşti, o taxă? Nu mă refer numai la salarii. Să se aplice această taxă temporar care să suplimenteze resursele alocate pentru primul front de luptă.
Referitor la șomajul tehnic, ar fi imoral să lăsăm aceste persoane de izbelişte. Noi avem şi la Consiliu Fiscal unele calcule. Luni de zile pot fi acoperite cheltuieli dedicate şomajului tehnic”, a afirmat Daniel Dăianu.
Concret, Dăianu le cere guvernanților să redirecționeze bani din buget pentru lupta cu coronavirus, însă fără a se atinge de salariile oamenilor.
În încheiere, Dăianu a vorbit despre posibilitatea amânării ratelor pentru persoanele fizice, menționând că ar trebui să beneficieze de eventuale amânări doar acele persoane sau firme care sunt în incapacitate de plată: „Eu nu cred că această amânare ar trebui să fie reacţia automată a fiecărui cetăţean, a fiecărei întreprinderi care ar încerca să-şi optimizeze operaţiunile. Este foarte bine că băncile au înţeles care este perioada, că nu se pot desfăşura afacerile ca într-o situaţie cât de cât normală şi că este necesară o împărţire a poverii. Peste tot în lume se face aşa ceva”.
Lumea așteaptă joi, 26 martie, decizia Guvernului Orban de a amâna ratele persoanelor fizice și ale firmelor pentru 6 luni sau 9 luni de zile.