Deputații au votat pentru introducerea unui nou program, „O familie, o casă”, precursorul ajutorului primit prin Prima Casă, cu o serie de avantaje noi celor care vor să acceseze un credit pentru achiziționarea unei locuințe.
Programul Prima Casă va fi înlocuit cu „O familie, o casă”, prin care românii care vor să-și cumpere o locuință pot accesa credite cu dobânzi avantajoase și alte beneficii, informează avocat.net.
Astfel, cei care doresc să cumpere sau să construiască o casă o pot face prin programul „O familie, o casă”, ce va duce la o scădere a costurilor de finanțare. Proiectul a fost deja votat de Camera Deputaților, iar acum va merge la șeful statului pentru votul final.
Față de Prima Casă, noul program stabilește o limită maximă a veniturilor pe care beneficiarii le pot avea. Concret, cei care vor un credit garantat de stat trebuie să aibă venituri nete lunare de maximum 4.500 de lei, iar familiile cu unul sau mai mulți copii venituri de până la 7.000 de lei.
În plus, în cadrul noului program, subvențiile se vor acorda diferit, în funcție de anumite categorii de persoane. Drept urmare, familiile cu un copil vor avea o rată la dobânda creditului redusă cu 0,5%, iar familiile cu doi sau mai mulți copii vor avea avantajul unei dobânzi mai mici cu 1%.
Programul „O familie, o casă” va beneficia și de posibilitatea refinanțării, potrivit proiectului de lege adoptat de deputați. Astfel, creditele obținute prin acest program vor putea fi refinanțate “prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului”.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii anunță, pe site-ul oficial, că legislația „incidentă Programului Prima Casa nu prevede posibilitatea refinanțării unui credit acordat cu garanția statului”.
Un lucru moștenit de la Prima Casă va rămâne însă valoarea maximă a locuințelor ce pot fi achiziționate prin noul program, astfel că aceasta nu va depăși valoarea de 70.000 de euro.
Același lucru va fi valabil și în cazul valorii maxime de finanțare garantată, suma fiind în continuare 66.500 de euro, cu un avans minim necesar de 5% din prețul de achiziție a locuinței, respectiv din valoarea costului de construcție al imobilului.
Trebuie precizat că proiectul nu se aplică momentan, întrucât este nevoie se semnătura președintelui Iohannis, urmată de publicarea programului în Monitorul Oficial.