Prognoza primăriei Capitalei pentru creșterea prețului energiei termice. Bucureștenii ar putea plăti un abonament la căldură

Primăria Capitalei a făcut o prognoză prin care arată cum vor crește prețurile la energia termică în următorii ani. De asemenea, primăria a prezentat și posibilitatea unui sistem binom de tarifare, un fel de abonament pentru energie electrică, prin care va fi plătită o componentă fixă pentru energie, indiferent de consum.

Prognoza face parte din “Planul anual de evoluție a tarifelor energiei termice pentru perioada 2020-2044”, un model economic aferent obiectivului de investiții “Reabilitarea sistemului de termoficare a Municipiului București – 25 obiective însemnând o lungime de traseu de 105,969 km”.

Prognoza primăriei Capitalei pentru creșterea prețului la energia electrică

Prețul final plătit de populație, care în prezent este subvenționat generos de către primărie, ar urma să crească de la an la an. În prezent prețul final plătit de populație este de 137 de lei fără TVA per gigacalorie, deci undeva în jur de 163 de lei. La finalul analizei se poate vedea cum prețul poate ajunge chiar și la 370 de lei, fără TVA, după cum arată economica.net. Autorii documentului prezintă și posibilitatea de a schimba filosofia de tarifare. Astfel, prețul ar putea avea două componente, una variabilă – în funcție de consum și o taxă fixă, de încărcare sau de capacitate.

Cum arată prognoza creșterii prețurilor la energia electrică *foto: economica.net

„Operatorii de termoficare au de obicei costuri fixe semnificative care trebuie să fie acoperite indiferent de volumul de căldură consumat. Prin urmare, autoritățile de reglernentare în multe țări optează pentru prețul format din două părți (sau două niveluri), cu o taxă fixă și o taxă variabilă. Taxa fixă nu are legătură cu consumul real de căldură și se bazează pe costurile fixe care includ capitalul, costurile cu personalul permanent, alte cheltuieli administrative, partea fixă a costurilor de operare și costurile de întreținere.

 Taxa fixă este adesea numită taxă de capacitate, deoarece este determinată de capacitatea generatoare de căldură pusă la dispoziție de către operator. Ea se poate baza pe sarcina termică contractată sau pe dimensiunea zonei încălzite”, explică autoritățile.

De ce ar fi mai practic abonamentul la căldură pentru bucureșteni

Autoritățile au explicat și calculul din spatele acestei idei de calcul a facturii: „Gospodăria trebuie să plătească o anumită sumă, chiar dacă nu consumă deloc căldură sau consumă foarte puțin (de exemplu, atunci când se utilizează uri apartament doar ocazional). Restul facturii de căldură, dacă există, se bazează pe un consum contorizat.

Taxa minimă asigură că veniturile operatorului de încălzire nu scad sub un nivel critic, și elimină cele mai multe dintre efectele negative pe care o taxă fixă sau de capacitate le poate avea. Cu toate acestea, o taxă minimă ar trebui să fie stabilită la un nivel foarte scăzut pentru a evita transformarea ei în taxă fixă de facto și pentru a oferi stimulente de eficiență energetică pentru consumatorii cu nevoi mici”, mai arată autorii documentului.