Categorie: Autor:

Prezența la vot, ora 11.30: câți oameni au votat până la ora 10.00, la referendumul pentru familie

Prezența la vot pentru referendumul care vizează familia în Constituție este foarte importantă pentru validarea procesului electoral de astăzi: la ora 11.30 au fost prezentate datele oficiale care s-au înregistrat până la ora 10.00, sâmbătă, 6 octombrie 2018, potrivit Biroului Electoral Central (BEC).

Prezența la vot la ora 11.30: câți oameni au votat până la ora 10.00

Așadar, potrivit datelor oficiale, până la ora 10.00, s-au prezentat la urne  un procent de 0,97% din totalul alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente. 

Vă reamintim că urnele sunt deschise sâmbătă și duminică, 6 și 7 octombrie, între orele 07.00 și 21.00. Prezența la vot este foarte importantă pentru validarea procesului electoral și, respectiv, luarea în considerare a rezultatului referendumului pentru familia tradițională. Dacă acest referendum este validat, Constituția României poate fi modificată la capitolul care prevede căsătoria, de la sintagma ”între soți” la sintagma ”căsătoria poate fi realizată între un bărbat și o femeie”.

Prezența la vot

Ce întrebare vor primi cei care nu au reușit până acum să voteze?

Revizuirea definiției familiei din Constituția României se rezumă la schimbarea unei sintagme. Votul se face la urnele din domiciulul în care sunteți înregistrat, iar dacă nu, într-o localitate de lângă. Important de știut este întrebarea cu care veți da piept. Aceasta este: ”Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. Cetățenii pot răspunde afirmativ sau negativ prin bifarea unui răspuns: ”DA” sau ”NU”.

Potrivit informațiilor de pe avocatnet, una dintre nelămuririle cele mai frecvente ale oamenilor, în privința situației în care se aflăm, dar mai ales curiozității legate de formularea întrebării de pe buletinul de vot este: de ce aceasta este formulată așa? Se pare că întrebarea nu a fost pe atât de specifică din cauza unei legi. Legea numărul 3/2000, care privește organizarea și buna desfășurare a referendumului pentru familie 2018, anticipă ca întrebarea existentă pe buletinele de vot să fie neapărat formulată în sensul prevăzut anterior.

Ce oraș a fost fruntaș și cine a fost codaș la vot?

Până în ora 10:00, s-a tras o mică linie pentru a vedea cine a fost fruntaș, dar și cine a fost codaș la vot. Astfel că, în urma unor calcule, Biroul Electoral Central a hotărât că cei care iau locul întâi în acest clasament sunt: Bihor -1,61%, Dâmbovița – 1,35%, Caras Severin – 1,35%, Olt – 1,31% și Mehedinți -1,24%.  Însă, cei de pe cealalată baricadă, care sunt la coada clasamentului, cu o prezență scăzută la vot sunt: – 0,34%, Covasna -0,47%, Satu Mare – 0,64%, Mureș – 0,67% și Maramureș – 0,67%.

Judeţele care au înregistrat cea mai mare prezenţă la vot:

BIHOR 1,61 %
DÂMBOVIŢA 1,35 %
CARAŞ-SEVERIN 1,35 %

Judeţele care au înregistrat cea mai scăzutăp prezenţă la vot:

HARGHITA 0,34 %
COVASNA 0,47 %
SATU MARE 0,64 %

Până la ora 10.00, în Capitală, au votat 15.242 de persoane, ceea ce reprezintă 0,85% din populația Bucureștiului.