Europa ar putea fi lovită în viitor de geruri năpraznice, după cum avertizează oamenii de știință olandezi, care spun că totul este legat de Oceanul Atlantic, a cărei direcții pare că se va schimba!
Curentul marin al Atlanticului de Nord şi-ar putea schimba direcţia, ceea ce ar putea avea consecinţe catastrofale pentru Europa, unde clima este adesea atenuată datorită apelor calde aduse pe coastele sale.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Groningen şi de la Universitatea Utrecht din Olanda sunt cei care au vin cu veștile sumbre, după ce au descoperit schimbarea curentului marin al Atlanticului de Nord. Acesta este, de fapt, o extensie a curentului Golfului, și îşi poate schimba direcţia în următorii 100 de ani, ceea ce ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru Europa, dezvăluie un comunicat de presă publicat pe EurekAlert.
Nivelul crescult al precipitaţiilor şi topirea gheţarilor în Groenlanda datorită încălzirii globale cresc cantitatea de apă dulce din straturile superioare ale Oceanului Atlantic de Nord. Noul model arată că, în următorii 1.000 de ani, acumularea de apă dulce nu poate să anuleze complet curentul marin al Atlanticului de Nord, care aduce apă caldă pe coastele Europei de Nord şi atenuează climatul local.
Totuşi, în următorii 100 de ani s-ar putea produce o perturbare temporară a curentului, cu o probabilitate de 15%. Aceste schimbări ar putea provoca o răcire semnificativă în regiune. Acest scenariu nu ia în calcul apa provenită din topirea calotelor de gheaţă arctică, ceea ce ar putea agrava previziunile, încheie comunicatul.