Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea bugetului pe anul 2020. Așa cum se arăta încă de la început, Guvernul a redus finanțarea de la Sănătate, iar sumele alocate și pentru sectorul Educației nu sunt nici ele mai grozave.
Guvernul condus de liberalul Ludovic Orban și-a asumat răspunderea pe legea bugetului pe 23 decembrie 2019, înainte de Crăciun.
Proiectul a suferit o serie de modificări, ca urmare a amendamentelor depuse de parlamentarii de la USR și ALDE, printre cei care au girat acest cabinet.
„Avem amendamente pentru obiective din domeniul mediului prezentate de USR pentru operaţionalizarea sumalului masei lemnoase. Avem de asemenea alocări pentru sistemele mobile de măsurare a calităţii aerului şi pentru alte obiective importante din domeniul mediului”, a declarat azi Orban, scrie digi24.ro.
„Sigur, că mi-ar fi foarte greu să trec în revistă toate amendamentele formulate. Există fără discuţie posibilitatea ca unele amendamente cu efecte benefice să nu le fi putut accepta. Credeţi-mă, este vital pentru România să dea un semanl ferm că porneşte lupta cu dezechilibrele economice, readuce bugetul de stat şi în general indicatorii macro-economci spre echilibru”, a mai afirmat liberalul.
Bugetul Ministerului Sănătății s-a redus cu 22% față de anul 2019 și a ajuns la 11,48 de miliarde de euro în anul 2020.
Redus a fost și bugetul alocat Ministerului Afacerilor Externe, care are 1,04 miliarde de lei, cu 15% mai puțin față de sumele din 2019.
Există și ministere de care guvernul a avut grijă, unde s-au alocat bani în plus. Este vorba în primul rând despre Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care trebuie să respecte calendarul majorărilor de pensii și salarii moștenit de la PSD.
Astfel că, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, va avea sub cheie un buget de 41,9 miliarde de lei, în creștere cu 32,7% față de anul 2019.
Pentru Transporturi s-au alocat cu 3% mai mult față de anul trecut, iar bugetul pentru Apărare a crescut cu 16%.