Președintele Iohannis l-a nominalizat pe Florin Cîțu pentru postul de premier, după consultările de astăzi cu partidele. PSD: „Nu votăm niciun fel de guvern minoritar”

Președintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la o nouă serie de consultări, după ce premierul desemnat Ludovic Orban și-a depus mandatul. Șeful statului a anunțat, în declarația făcută marți la Cotroceni, că va face o nouă propunere la finele consultărilor.


UPDATE, 20:38 Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu premier. Detalii aici


UPDATE, 19.30 Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, după consultările de la Cotroceni: „Am revenit asupra propunerii pe care am făcut-o şi data trecută, referitoare la soluţia de deblocare din actuala criză politică. (…) Soluţia optimă într-o astfel de situaţie este un premier independent, care să conducă un guvern însărcinat cu organizarea alegerilor la termen”.


UPDATE 18.30 Eugen Tomac, preşedintele PMP, a anunţat miercuri că formaţiunea sa îl propune pentru funcţia de premier pe Cristian Diaconescu.

Pentru că ne aflăm într-o criză politică, considerăm că avem obligaţia să acţionăm responsabil cu soluţii pentru a depăşi acest moment cât mai rapid. De aceea PMP a venit cu o propunere de prim-ministru în persoana domnului Cristian Diaconescu. Considerăm că avem dreptul să solicităm această poziţie într-un moment de criză„, a spus Tomac.

„Suntem un partid parlamentar, nu reprezentăm o ameninţare pentru niciun partid politic din Parlamentul României, avem capacitatea de a ne aşeza la masă şi a negocia o formulă de guvern politic care să asigure stabilitate ţării în aceste luni pe care le mai avem până la alegeri„, a explicat liderul PMP.

Tomac a mai spus că este convins că partidele de dreapta se pot aşeza la masă pentru a contura un guvern.

Crizele politice sunt soluţionate de oameni politici. (…) Cred că soluţia este să avem un guvern politic. (…) Nu văd nicio problemă în a se crea o coaliţie care să includă şi aceste partide (USR şi UDMR – n.r.)„, a precizat Eugen Tomac.

 


UPDATE 17.50 Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a susţinut că cea mai bună soluţie ar fi un guvern politic, de coaliţie.

Noi credem că în acest moment cea mai bună soluţie ar fi un guvern politic, de coaliţie, cu o majoritate, un guvern care este mai mult decât un guvern minoritar PNL. Dacă se poate gândi pe termen lung, e mai bine, pentru că până în noiembrie trebuie un guvern stabil. Nu susţinem ideea unui guvern tehnocrat, nu mai trebuie un experiment eşuat ca în 2016. Din punctul nostru de vedere, alegerile anticipate trebuie uitate, nu pot fi organizate, nu sunt o prioritate pentru cetăţeni, care aşteaptă altceva”, a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a exlicat că UDMR va discuta despre intrarea sau nu la guvernare, doar după ce se va decide cine este premierul desemnat şi ce program are acesta.

 


UPDATE 17: 20 Dan Barna, preşedintele USR, a declarat că alianţa pe care o reprezintă l-a propus premier pe Dacian Cioloş.

USR şi-a exprimat dorinţa de a participa la guvernare în măsura în care se va forma o majoritate, (…) o participare cu miniştri. L-am propus pe Dacian Cioloş pentru poziţia de premier. Preşedintele a luat act şi a spus că se va gândi până la sfârşitul zilei, a spus Barna după consultările delegaţiei USR cu preşedintele Klaus Iohannis.

 


UPDATE 17.00  Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a declarat după consultări că social democraţii nu intenţionează să voteze un guvern minoritar al PNL.

Am luat act de dorinţa preşedintelui şi a PNL de a prelungi această criză. Data trecută am venit cu o soluţie concretă de a opri criza politică. Azi ne-am exprimat disponibilitatea de a vota un guvern de specialişti sau un guvern de uniune naţională. (…) Nu vom vota niciun fel de guvern minoritar al PNL„, a spus Ciolacu.

 


UPDATE 16.30  Ludovic Orban a anunţat că delegaţia liberală i-a prezentat preşedintelui decizia Biroului Executiv.

PNL va susține decizia președintelui (…) Avem convingerea că președintele va lua cea mai bună decizie pentru România . Cât președintele ne-a dat un mandat am considerat să trebuie să-i înapoiez mandatul și cel care comunică în această situație este președintele, care mi-a încredințat mandatul. Am sistat procedura pentru că în termenul regulamentar de 15 zile datorită chiuluolui pesediștilor nu s-a putut întruni cvorumul”, a declarat Ludovic Orban la finele consultărilor.

Consultări la Cotroceni

 


UPDATE 16.10: Delegația PNL, formată din preşedintele PNL, Ludovic Orban, prim-vicepreşedinţii Raluca Turcan, Rareş Bogdan şi Iulian Ionescu, şi secretarul general al partidului, Robert Sighiartău a intrat la discuțiile cu Klaus Iohannis. Înainte de începerea consultărilor, Orban a spus că PNL va susține soluția la care președintele Iohannis va ajunge după consultarea tuturor partidelor.

 


PSD, ALDE și Pro România cer premier independent

Consultările încep la ora 16.00, când va fi primită delegația PNL, urmată la intervale de 30 de minute de reprezentanții PSD, USR, UDMR, PMP, ALDE, Pro Europa și ai grupului minorităților naționale. Astfel, consultările se vor încheia în jurul orei 20 și vor fi urmate de anunțul lui Klaus Iohannis.

În această seară domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de ministru desemnat, motivația fiind aceea că regulamentul activităților Camerelor comune din Parlament prevede un termen de 15 zile pentru a se pronunța asupra propunerii de Guvern”, a anunțat, marți, președintele Iohannis.

El a spus că vinovați pentru prelungirea crizei politice sunt cei de la PSD, pe care i-a acuzat de sabotarea cvorumului la ședința de luni a Parlamentului în care ar fi trebuit să se dea votul de învestire.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații nu vor veni la consultări cu o propunere de premier și că nu vor vota pentru un alt guvern PNL. ”Așteptăm să vedem totuși ce va ieși de la consultări. Ne menținem varianta unui guvern de specialiști până la alegeri”, a declarat Ciolacu, imediat după anunțul făcut de Iohannis.

Un punct de vedere asemănător a exprimat și liderul Pro România, Victor Ponta. ”Sper în ceasul al 13-lea ca preşedintele să numească o persoană profesionistă, nepolitică. Dacă o ţine tot cu PNL şi de data asta, cu USR, cu Băsescu, cine o mai vrea pe acolo, e o mare greşeală. Să pună o persoană nepolitică, un profesionist care să-şi facă o echipă de profesionişti”, a spus Ponta la Antena 3.

Tot un premier independent ar agrea și ALDE. ”Când se constată că nici PNL, căruia i-a încredinţat mandatul, nu este capabil să formeze o majoritate şi poate nici de partea cealaltă, de partea PSD, nu se poate forma o majoritate, atunci în mod normal ar trebui să recurgă la propunerea unui premier independent care să formeze un guvern cu misiunea de a gestiona treburile ţării până la alegerile viitoare”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, citat de Agerpres.

UDMR crede încă în anticipate

Conducerea PNL s-a reunit aseară pentru a stabili mandatul cu care delegația liberală va merge la Cotroceni. Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că PNL va negocia cu toate partidele parlamentare, mai puțin PSD. Întrebată dacă există posibilitatea ca ea să fie noua propunere făcută de către PNL, Turcan a negat. ”Sunt un om de echipă”, a adăugat Turcan, într-o emisiune la B1. Astfel, nu este exclusă varianta ca Ludovic Orban să fie din nou candidatul PNL pentru șefia următorului guvern.

USR a anunțat că va merge cu aceeași propunere de premier ca și la consultările precedente, anume Dacian Cioloș, în conformitate cu protocolul Alianței USR-PLUS. Președintele USR, Dan Barna, a reiterat intenția partidului său de a intra la guvernare dacă nu vor fi posibile anticipatele. ”Soluția sunt anticipatele, iar dacă nu va fi posibil și acum consider că șansa este foarte scăzută, noi ne-am exprimat disponibilitatea de a participa la guvernare”, a declarat Barna, la Digi24.

Susținători ai unui guvern politic sunt în schimb PMP și UDMR. Eugen Tomac, președintele PMP, a spus că partidul său este dispus să participe la formarea unei majorități de dreapta. Kelemen Hunor nu exclude însă scenariul anticipatelor. ”Eu cred că cea mai bună variantă ar fi un guvern politic sau anticipate. Anticipate în sensul de a modifica doar chestiunile tehnice legate de alegerile parlamentare anticipate şi nimic mai mult, aşa cum a făcut Ludovic Orban prin acea ordonanţă de urgenţă”, a afirmat Kelemen.