Decizie în premieră în România în legătură cu prescura și vinul de Paște, din cauza restricțiilor severe impuse de autorități. Arhiepiscopia Clujului a găsit soluția prin care păscuțele vor fi date credincioșilor, ținând cont de măsurile stării de urgență.
Într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se transmite cum se va proceda în acest an cu Paștile. Prescurile vor fi ambalate de producătorii locali și se vor pune împreună cu un pahar etanș sau o sticluță cu vin, într-o pungă de plastic sterilizată, bine sigilate. Măsura este menită a-i proteja pe enoriași de orice pericol.
Mai marii bisericii transmit că pâinișoarele vor fi ambalate special pentru distribuire, direct în brutării și că nu vor fi tăiate pentru a evita orice risc.
Ele vor fi sfințite înainte să ajungă la credincioșii care în perioada aceasta s-ar fi împărtășit cu ele, așa cum prevede datina străbună.
„Acestea vor fi sfințite după Sfânta Liturghie din Joia Mare și vor putea fi împărțite credincioșilor la casele lor imediat după sfințirea lor, până în Duminica Învierii. Paștile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioșilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali și a echipelor de tineri voluntari”, se arată în comunicat, notează realitatea.net.
Este știut deja că bisericile vor fi închise în perioada următoare, iar slujbele din Săptămâna Patimilor, dar și Slujba Învierii Domnului se vor face doar în interiorul bisericilor, fără cantori, prea mulți preoți și, evident, fără oameni. Așadar, anul ăsta nu se mai înconjoară biserica de trei ori la miezul nopții, un lucru cu totul nou.
„Slujba Învierii Domnului se va săvârși noaptea, la ora 00.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemare, preoții vor cânta de 3 ori, pentru ca și credincioșii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba își va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaș”, se arată în continuarea comunicatului.