Postul Paștelui ține nu mai puțin de 7 săptămâni și începe după ziua de duminică în care a fost Adam izgonit din Rai și se închiei în Sâmbăta Mare. Postul va începe pe 23 februarie și va fi un remediu pentru trup și suflet. În urma Sinodului I ecumenic de la Niceea din anul 325, s-a stabilit durata, aceasta fiind valabilă până în ziua de astăzi. În calendarul bizantin, Postul Mare are loc în Duminica sfântă. Acesta reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop moral și religios. De asemenea, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate precum: pofte sau patimi ori fapte rele.
Postul Paștelui la ortodocși este traversat de ideea de privațiune alimentară, la catolici, biserica cere în special renunțarea la carne, cu excepția peștelui, atsfel că postul la credincioșii ortodocși este mai aspru, însă biserica Catolică a închis ochii în privința anumitor restricții din cauza volumului de muncă de pe tot întregul unei săptămâni.
La catolici, accentul cade pe ziua de vineri, pentru că Iisus Cristos a fost răstignit și a murit în ziua de vineri a anului, pe data de 30. Pentru ortodocși, postul Mare începe duminica, iar pentru catolici, într-o zi de miercuri.
Dezlegare la untdelemn
În Postul Paştelui se face „dezlegare” la untdelemn, la vin şi, mai rar, la peşte. Astfel, se consumă ulei şi vin în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi în zilele în care sunt sărbători însoţite de semnele „cruce roşie” şi „cruce neagră”, doar dacă acestea nu cad în prima sau în ultima săptămână a Postului Mare, care sunt săptămâni de ajunare şi de post aspru.
Dezlegare la vin
Se mai face dezlegare la vin în ziua de joi, în săptămâna a cincea a postului, dar şi în Joia Mare, când s-a petrecut Cina cea de Taină.
Dezlegare la peşte
În Postul Paştelui se face şi dezlegare la peşte, însă doar de două ori: în ziua de 25 martie, când se prăznuieşte Buna Vestire, şi în duminica a şasea din Post, cea a Floriilor, care se sărbătoreşte anul acesta pe data de 9 aprilie.