Peste 200 de studenți de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” s-au înscris voluntari, în contextul pandemiei cu coronavirus.
Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” a început de marți să recruteze voluntari din anii IV, V sau VI, în vederea sprijinirii activităţilor în cadrul camerelor de gardă, unităţilor/compartimentelor de primiri urgenţe.
Potrivit Societății Studenţilor în Medicină din Bucureşti, citată de Agerpres, până în aceste moment peste de 200 de studenți s-au înscris în programul de voluntariat, dar recrutarea este momentan preventivă, aceștia fiind în așteptare şi pregătiţi să intervină în situaţia depăşirii capacităţii structurilor existente.
”În această perioadă de criză, în care sistemul public de sănătate se confruntă cu o situaţie dificilă şi necesită asistenţă în combaterea pandemiei SARS-COV-2 este important ca viitorii profesionişti în sănătate să lucreze împreună pentru a susţine mobilizarea naţională, informarea corectă şi măsurile pentru limitarea răspândirii infecţiei”, anunță reprezentanții SSMB.
Potrivit sursei citate, studenţii medicinişti din Bucureşti şi-au asumat această responsabilitate, venind începând cu 11 martie în sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică. Astfel, în fiecare zi, voluntari din toţi anii de studiu, organizaţi pe câte două intervale de 5 ore, au suplimentat necesarul de personal şi au preluat o parte din sarcinile administrative ale Direcţiei.
”Este important să ne înţelegem rolul de studenţi medicinişti în această perioadă, să conştientizăm că avem energia corespunzătoare, că deţinem o cantitate de informaţii prin care putem fi de ajutor şi mai departe să sprijinim autorităţile locale, dar şi să intermediem legătura dintre acestea şi publicul general”, a declarat Cosmina Stoican, coordonatoarea voluntarilor DSP.
Conform comunicatului, la început numărul de voluntari se apropia de 50, iar activitatea lor se rezuma la apelarea cetăţenilor întorşi din străinătate, informarea lor cu privire la necesitatea auto-izolării la domiciliu şi prezentarea paşilor de urmat în cazul apariţiei simptomelor. Ulterior, odată cu evoluţia epidemiei şi instituirea stării de urgenţă, sarcinile s-au diversificat. Activitatea continuă şi în prezent şi se va desfăşura pe o perioadă nedeterminată, cât va fi necesar.
Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus pe teritoriul României a ajuns la 260, iar în această perioadă oamenii au făcut un obicei din a-și dezinfecta fiecare produs cumpărat din magazin, cât și ambalajele acestora.
Nu vom reuși să scăpăm prea curând de coronavirus, susține medicul Adrian Streinu Cercel, care avertizează că urmează o perioadă de foc pentru România, similară celei pe care o traversează acum Italia, unde bilanțul persoanelor infectate crește de la o zi la alta.