Potrivit celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile române în cursul zilei de joi, pe teritoriul țării au fost confirmate 1.029 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus și 24 de decese. Chiar dacă 94 dintre persoanele infectate au fost declarate vindecate, pericolul nu a trecut, pentru că rămân purtători ai bolii timp de cel puțin 30 de zile, ceea ce înseamnă că îi pot contamina în continuare pe toți cei cu care intră în contact.
Aceasta este concluzia la care a ajuns Grigore Mihăescu, profesor doctor titular al disciplinelor Microbiologie generală, Imunobiologie, Imunologie clinică și Virologie medicală din cadrul Facultății de Biologie a Universității București. Concret, multe dintre celulele infectate viral arată în suprafața lor așa numitele molecule antigenice, un fel de stegulețe roșii.
Ei bine, aceste stegulețe sunt recunoscute de celulele sistemului imunitar uman, numite limfocite T, și ulterior omorâte. Potrivit specialistului, limfocitele controlează în permanență suprafața tuturor celulelor umane.
„Virusul COVID-19 nu expune pe suprafața celulelor infectate stegulețe, care să fie recunoscute de sistemul imunitar uman. Reușește să se ascundă. Rămânând în celulă, pacientul declarat vindecat are încă potențial de infectare!.
Ficare celulă umană se reînnoiește. Unele celule se reînnoiesc la 10 zile, altele la fiecare 20 de zile, altele la 30 de zile. Dacă virusul e prezent în celulele care se schimbă la 30 zile, el va rămâne cu potențial infecțios 30 de zile ”, a explicat Grigore Mihăescu.
Pentru a reduce pe cât posibil riscul infectării cu noul tip de coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a enumerat o serie de reguli esențiale ce trebuie respectate cu sfințenie în această perioadă. Spre exemplu, baia trebuie igienizată cu soluție din clor, după fiecare utilizare.
De asemenea, tacâmurile se pun, după utilizare, într-un vas de plastic cu soluție de clor, timp de 10-15 minute, apoi se clătesc cu apă și pot fi reutilizate. Și periuța de dinți se ține la rândul său în soluție de clor, pentru ca agentul patogen să nu ajungă pe suprafața ei.
Hainele se colectează într-un sac de plastic și se spală la mașina de spălat, la 60-90 de grade Celsius, cu detergent obișnuit. În cazul unui pacient declarat vindecat, acesta nu trebuie să folosească în comun cu alți membri ai familiei țigări, tacâmuri, pasta ori periuța de dinți, prosoape, lenjerie de pat, timp de cel puțin 30 de zile.