Toți ne întrebăm, ce se va întâmpla cu pensiile în 2019? Sunt noutăți atât pentru cele de stat cât și pentru cele private. Ce e sigur e că în 2019 pensiile vor crește. Tot în acest an toate pensiile vor fi recalculate, iar Ministerul Muncii a anunțat că până în octombrie 2019, toate acestea se vor regla.
Cel mai important lucru ce ține de pensiile de stat e că din septembrie 2019 acestea se vor mări. Inițial acestea trebuiau crescute de la 1 ianuarie 2019. Astfel punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei, la 1.265 de lei. Creșterea este în jurul valorii de 15 % pentru toate pensiile de stat. Tot în 2019 crește și pensia minimă. Aceasta se va mări de la 640 de lei, cât este în prezent, la 704 de lei. Altfel spus toţi pensionarii care au pensia minimă în 2019 vor primi aceiaşi majorare indiferent de anii lucraţi.
Modificarea pensiilor de stat și a celor private în 2019, aduce măriri. Legislația prevede că în 2019 toți pensionarii vor lua mai mulți bani. Pensia minimă se mărește, valoarea punctului de pensie crește și ea, dar o altă veste bună este și recalcularea, care a început în octombrie 2018. Astfel până în la finalul anului viitor recalcularea pensiilor de stat se va finaliza. Pentru cei care au lucrat în locuri de muncă încadrate în gr I sau a II-a se va cumula majorarea punctului de pensie dar și recalcularea în baza Legii nr. 221/2018.
Dacă pensiile de stat sunt în creștere în 2019, pensiile private suferă și ele modificări. Una a intrat deja în vigoare. „După aderare sau repartizare, (nr. la pensia privată) participanţii sunt obligaţi să contribuie la un fond de pensii şi nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată decât la cererea expresă a acestora”, este modificarea adusă legii de la 1 ianuarie 2019. Adică cei care contribuie de cel puțin 5 ani la Pilonul II, în 2019 pot cere retragerea din acest fond de pensii private. Contribuţia lor, de 3,75% din salariu se va duce în fondul de pensii de stat, împreună cu contribuţia de 21,25%, dar solicitantul va intra în posesia banilor abia când va împlini vârsta de pensionare.