Pensie ridicolă pentru cei cu salariu mediu pe economie și 35 de ani de cotizație: 1.630 de lei pe lună

Pensie ridicolă pentru cei cu salariu mediu pe economie și 35 de ani de cotizație! Se anunță vremuri grele pentru mulți dintre cei care acum se află în câmpul muncii. Un calcul simplu arată că pensia nu va fi una tocmai pe placul lor.

Pensie ridicolă pentru cei cu salariu mediu pe economie și 35 de ani de cotizație!

Concret, românii care intră acum în câmpul muncii și vor cotiza, în următorii 35 de ani, vor putea primi o pensie de 1.630 de lei. Da, ați citit bine. 1.630 de lei. Atât consideră statul că meritați după o viață întreagă de muncă.

Mai mult de atât, valoarea este obținută luând în calcul un ultim salariu net de 4.000 lei, potrivit calculelor CFA România, asociaţie a analiştilor financiari certificaţi internaţional care are ca membri şi reprezentanţi ai administratorilor de pensii private.

Vin vremuri grele!

Potrivit, zf.ro, din cei 1,630 de lei, 1.080 de lei provin de la Pilonul I, adică sistemul public de pensii, iar 545 lei de la fondul de pensii administrat privat Pilon II. Cei de la CFA România spun că totul presupune o con­tribuţie către P2 de 3,75% din salariul brut, la fel ca cea din prezent.

Vă readucem aminte că pensia medie lunară a crescut cu 61 lei, în al treilea trimestru al anului 2019. În acest moment, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat este de 4,668 milioane persoane, în scădere cu 2.000 persoane faṭă de trimestrul precedent.

În trimestrul III, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.249 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 48,7% (comparativ cu 45,9% în trimestrul precedent).

Sunt ceva probleme în prezent cu pensia minimă. Noul ministru al muncii spune că se fac eforturi pentru ca acestea să fie onorate. „Pensia minimă este la același nivel ca anul trecut. Aprecierea noastră a fost că, în raport cu presiunea pe bugetul din 2020, cuantumul pensiei minime trebuie să rămână același.

Este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii și pentru care statul găsește să acorde o sumă pentru acoperirea nevoilor acestor oameni. Este adevărat că este insuficientă.

Se fac eforturi pentru găsirea unor soluții la rectificarea bugetară. Nu ignorăm problema. În cursul anului viitor, veți vedea o inițiativă în acest sens”, a spus Violeta Alexandru.