Având în vedere numărul tot mai mare al românilor infectați cu noul coronavirus, 139 la ora redactării acestei știri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj credincioșilor din întreaga țară, pe care îi sfătuiește să respecte măsurile impuse de autorități și să nu-și piardă speranța că această situație dificilă va fi depășită cât mai curând posibil.
Potrivit Preafericitului Părinte Daniel, astfel de momente ne fac să realizăm cât de fragilă este, de fapt, viața omului pe pământ. Prin urmare, avem nevoie mai mult ca oricând să ne îndreptăm atenția spre rugăciune, ajutorare frățească și, bineînțeles, spre o mai mare apropiere de Dumnezeu, care este „Izvorul vieţii pământeşti şi al vieţii veşnice cereşti”.
Amenințarea numită COVID-19 nu poate fi depășită, însă, fără respectarea măsurilor impuse de autorități pentru a stopa răspândirea agentului patogen. Astfel, trebuie să evităm pe cât posibil activitățile care implică un număr mare de persoane și să păstrăm o anumită distanță unii față de ceilalți, pentru că numai așa ne putem proteja atât pe noi, cât și pe toți cei din jur.
„Mai ales în această perioadă, în care o mulţime de oameni sunt încercaţi de noua boală molipsitoare, de noua epidemie, este mare nevoie de rugăciune şi de ajutorare frăţească, de întărire în credinţă şi de apropiere de Dumnezeu.
Această perioadă ne arată cât de fragilă este viaţa omului pe pământ, cât de mare nevoie este de a păstra permanent legătura cu Dumnezeu, Izvorul vieţii pământeşti şi al vieţii veşnice cereşti.
De aceea, trebuie să transformăm această perioadă de criză medicală într-o perioadă de întărire în credinţă şi de sporire a dragostei noastre faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni.
Nu trebuie ca această izolare şi această carantină să fie considerată o însingurare, ci un prilej de a spori comuniunea, iubirea noastră smerită faţă de Dumnezeu şi iubirea noastră milostivă faţă de semeni.
Prin urmare, trebuie să ne rugăm şi să lucrăm nu numai pentru sănătatea sufletelor şi a trupurilor noastre, ci şi pentru sănătatea semenilor noştri. Este, într-un mod paradoxal, timpul în care păstrăm o anumită distanţă faţă de aproapele pentru binele lui şi pentru binele nostru. Această iubire smerită şi milostivă vine însă din rugăciunea curată şi stăruitoare.
Iubirea noastră, în general, este egoistă, posesivă şi pătimaşă, dar prin rugăciune dobândim iubire smerită şi milostivă din iubirea lui Hristos”, a transmis Preafericitul Daniel duminică, în timpul slujbei oficiate în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.