Papa Francisc versus coronavirus. Așa ar putea fi descrise imaginile cu Papa Francisc, la Vatican, unde Suveranul Pontif a ținut slujbele religioase într-o biserică goală, s-a adresat de la balconul papal unei piețe pustii și a mers să se roage unui crucifix sfânt.
Reprezentanții Vaticanului au anunțat că au decis ca toate slujbele de la Vatican să se țină fără public, pentru a limita răspândirea coronavirusului, iar imaginile surprinse de presa italiană par de-a dreptul apocaliptice.
Biserici goale, Piața Sfântul Petru pustie, iar un Papă care merge pentru a se ruga unui Crucifix despre care se spune că a vindecat Roma de ciumă, în 1522, toate sunt efectul COVID-19 în Italia, cea mai afectată țară de noul coronavirus, după China.
Șeful Bisericii Catolice a mers să se roage icoanei Salus populi Romani din biserica Santa Maria Maggiore, una făcătoare de minuni, potrivit credinței catolice.
Mai mult, potrivit presei străine, se pare că Papa Francisc este foarte atașat de această icoană bizantină, ce îi înfățișează pe Fecioara Maria și Isus Hristos.
Ulterior, Suvernatul Pontif s-a îndreptat, pe jos, către biserica San Marcello, unde se păstrează un Crucifix care, conform tradiției, a scăpat orașul Roma de ciumă, în 1522.
Coditianul italian Corriere della Sera descria traseul parcurs de liderul religios ca fiind „un pelerinaj solitar al Papei Francisc, care s-a rugat pentru vindecarea Romei, a Italiei și a întregii lumi de coronavirus”.
Despre crucifixul la care Papa Francisc a mers pentru a se ruga se crede că a înfăptuit mai multe miracole. Astfel, după un incendiu puternic ce a avut loc pe 23 mai 1519, care a distrus biserica fondată în secolul IV de Papa Marcello, crucifixul din lemn a fost găsit intact.
De atunci, credincioșii merg să se roage crucii din lemn, lucru făcut acum și de Suveranul Pontif.
În ceea ce privește accesul pe viitor al creștinilor la slujbele de la Vatican, reprezentanții Bisericii Catolice au anunțat, duminică, faptul că cele din Săptămâna Paștelui vor avea loc „fără prezenţa fizică a credincioşilor” în Piaţa Sf. Petru, din cauza crizei de coronavirus.
Măsura este una considerată fără precedent în vremurile moderne, fapt ce arată gravitatea situației în Italia, cea de-a doua cea mai afectată țară din lume din cauza virusului COVI-19.