Camera Deputaților a trecut miercuri, cu unanimitate de voturi, o lege prin care personalul silvic cu atribuții de pază va fi dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal, după cazul pădurarului ucis în Maramureș. Amendarea proiectului de lege privind modificarea statului personalului silvic vine la inițiativa PSD și ALDE.
Una dintre cele mai importante modificări aduse legii pădurilor este că „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”.
O altă modificare importantă adusă de Parlament arată că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.
Decizia Parlamentului vine pe fondul creșterii alarmate, în ultimii cinci ani, a agresiunilor împotriva pădurarilor. Cei de la Romsilva arată că de la începutul acestui an s-au înregistrat 16 agresiuni asupra personalului silvic care asigură paza fondului forestier, iar între 2014 şi 2018 au avut loc alte 168 de astfel de atacuri. În multe cazuri a fost chiar și necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.
Două cazuri au revoltat opinia publică în ultimele luni. Mai întâi este vorba de un pădurar din localitatea ieșeană Sirețel, ucis de un minor pentru că nu l-a lăsat să fure lemne din pădure. Apoi a fost vorba de cazul lui Liviu Pop, pădurar în Maramureș care a fost executat în stil mafiot de hoții de lemne pe care i-a prins în fapt. După aceste cazuri sute de persoane au protestat la începutul lunii pe străzile din București pentru a cere înăsprirea legilor în ceea ce privește mafia tăietorilor de lemne.