Cea mai controversată Ordonanță, cea pe lăcomie, este contestată e toatp lumea. Fondurile de pensii vor fi „zdruncinate” bine, spun specialiștii. „Sunt obligate să îşi majoreze capitalul social.”
Pensions Europe, asociație cu 22 de membri din 18 state membre, atrage atenția asupra deciziei care-o obligă pe administratorii de pensii să-și majoreze capitalul social la 10% din caloarea contribuțiilor. Aceasta ar fi o decizie devastatoare pentru întreg sistemul de pensii din țara noastră.
Taxa ar putea crește exagerat de mult, iar Pension Europe atrage atenția României să renunțe la introducerea cerinței unui capital social de 10% în sistemul de pensii. Aceasta ar putea distruge Pilonul II. În decembrie 2018, activele fondurilor erau în valoare de aproximativ 48 de miliarde de lei.
Profesori de economie din Cluj-Napoca, București și Iași au trimis o scrisoare împotriva Ordonanței 114, prin care articulează faptul că vor exista efecte nocive precum creșterea costului de finanțare a statului, dobânzi mult mai mari la credite și mai mici la depozite pentru clienții băncilor.
Scrisoarea deschisă a fost semnată de Cristian Păun şi Radu Muşetescu, profesori la Academia de Studii Economice din Bucureşti, Bogdan Glăvan, profesor la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti, Bogdan Căpraru, profesor la Universitatea Alexandru-Ioan Cuza din Iaşi, şi Radu Nechita, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.
„Avem informaţii că 25% din angajaţii sistemului bancar ar urma să fie disponibilizaţi dacă ordonanţa care a introdus taxa pe active va rămâne în forma actuală. Am început deja negocieri pentru a ne asigura că se vor lua măsuri pentru ca oamenii afectaţi să poată trece mai uşor peste eventualele restructurări masive”, a spus Paraschiv Constantin, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), pentru profit.ro.