România va trece pe data de 27 octombrie la ora de iarnă, după ce pe data de 23 septembrie va avea loc echinocțiul de toamnă. Echinocțiul de toamnă, care va avea loc la ora 07.50 UTC, 10.50 ora României, simbolizează începutul toamnei din punct de vedere astronomic, trecerea la ora de iarnă marcând acest eveniment.
Odată cu echinocțiul de toamnă 2019, care înseamnă debutul toamnei din punct de vedere astronomic, ziua se micșorează iar noaptea devine din ce în ce mai lungă , până la solistitiul de iarnă, care are loc pe data de 21 decembrie. Decizia de schimbare a orei și trecerea la ora de iarnă a fost luată pentru ca organismul uman să poată beneficia o perioada cât mai mare de lumina naturală.
De cele mai multe ori, schimbarea orei vine la pachet cu o serie de efecte pe care unii oameni le resimt mai puternic. Printre aceste efecte se numara: stari de oboseala, tulburari ale somnului, stari de stres, dereglarea programului, senzatia de foame sau stari de irascibilitate.
Așadar, în noaptea de 26 spre 27 octombrie, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră. Trecerea la ora de iarnă în România are loc din anul 1932, dar acest obicei va înceta începând cu anul 2021.
Potrivit unei decizii luate în Parlamentul European, ultima schimbare de oră din Uniunea Europeană se va produce în luna martie a anului 2021. Atunci, țările membre vor decide dacă vor trece la ora de vară sau vor rămâne la ora de iarnă, schimbările de la momentul respectiv urmând a fi permanente.