ONU s-a sesizat și va investiga violențele de la protestul din 10 august 2018. Cei de la Organizația Națiunilor Unite vor verifica dacă au fost încălcate drepturile omului la acțiunea Jandarmeriei Române din 10 august anul trecut. ONU a fost sesizată de comunitatea online Declic și a decis să dea curs petiției. În aceasta se cere ca organizația mondială să investigheze și să sancționeze abuzurile Jandarmeriei Române la protestul din 10 august.
În urma actiunii celor de la Declic, raportorul special ONU pentru promovarea și protecția libertății de opinie și exprimare, David Kaye i-a transmis o scrisoare ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu. „Excelența dumneavoastră, dorim să aducem la cunoștința Guvernului din care faceți parte că am primit informații cu privire la folosirea forței împotriva protestatarilor, informații care nasc îngrijorări cu privire la încălcări ale drepturilor omului în România. În egală măsură ne manifestăm îngrijorarea cu privire la declarații surprinzătoare făcute de oficiali ai Guvernului, prin care se încearcă justificarea acțiunilor Jandarmeriei.”, se arată în scrisoarea trimisă oficialului român.
Cei din comunitatea Declic au reușit să atragă atenția celor de la ONU, care au cerut oficial un punct de vedere Guvernului României. ONU va investiga astfel protestul din 10 august 2018, unde vor cerceta dacă s-au încălcat drepturile omului la acțiunea Jandarmeriei. 80.000 de semnături s-au strâns pentru petiția care i-au făcut pe cei de la ONU să îl tragă de mânecă pe ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu. „ONU investighează violențele Jandarmeriei din 10 august și cere explicații Guvernului României pentru folosirea forței împotriva demonstranților pașnici. ONU dă curs, astfel, petiției comunității Declic, prin care peste 80 000 dintre noi am cerut Națiunilor Unite investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române la mitingul Diasporei”, au anunțat cei de la Declic.
Raportul ONU privind încălcările drepturilor omului la protestele din 10 august 2018 va fi făcut public în luna martie, cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului.