Locuitorii din comuna Gilău, județul Cluj, s-au înfuriat peste măsură după ce o familie de romi din localitate au decis să îl înmormânteze pe bulibașa Rudi Varga în Cimitirul Eroilor. Surse din administrația locală susțin că oamenii au fentat legile, care nu sunt suficient de clare și permit înhumarea în orice fel de cimitir.
Chiar dacă la fața locului au fost trimiși un agent de la Poliția Română și șefa Poliției Locale, aceștia nu i-au putut împiedica pe oameni să sape groapa în Cimitirul Eroilor. Consiliul Local a fost convocat luni dimineața pentru a se lua decizia interzicerii înhumării trupului neînsuflețit în locația respectivă, însă oamenilor puțin le-a păsat de acest lucru și au săpat groapa la mai puțin de 20 de metri de Monumentul Eroilor, în condițiile în care fiica lui Rudi Varga este lider ALDE și consilier de stat în Guvernul României pe probleme de minorități.
„S-a săpat groapa într-un alt loc decât este normal. Nu înțeleg de ce trebuie să iasă un tam-tam atât de mare, pentru că este o problemă internă a noastră sau este rușinea noastră a Consiliului Local pentru că nu reușim să facem ordine. Avem tarele noastre, pe care le recunoaștem. Din fericire nu am întâlnit până acum o situație asemănătoare și nu ne-am gândit că trebuie să elaborăm un regulament de funcționare a cimitirului. Neexistând acest regulament de funcționare a cimitirului, am convocat în regim de urgență o ședință de consiliu local de îndată, prin care i-am rugat pe cei 11 consilieri locali să își exprime punctul de vedere asupra oportunității și necesității deschiderii unei alte aripi a cimitirului pentru persoana respectivă. Consiliul local a fost împotriva acestui lucru și a considerat că orice om trebuie înmormântat la rând, indiferent de meritele sociale și economice”, a declarat Karol Okos, vice-primarul din Gilău.
Acesta a mai spus că a anunțat-o pe Dana Varga, fiica lui Rudi, că bulibașa din Gilău nu poate fi înhumat în Cimitirul Eroilor pentru că nu este nici măcar veteran de război, însă femeia nici nu a vrut să audă. „Nu mică mi-a fost surpiza că nici nu vrea să audă de hotărârea de consiliu local și că așteaptă repercusiunile după ce se întâmplă tot ceremonialul, dacă noi vom considera că trebuie să deschidem un proces. Am convocat o celulă de criză formată din poliție locală, poliție statală și firmă de consultanță juridică, care ne consiliază. Din nefericre nu a găsit nimeni un articol într-o lege din România care să împiedice săparea gropii. Eu nu știu dacă este așa sau nu. Eu nu am pregătire juridică. Nu au găsit o chichiță pentru a opri săparea, pentru că după ce se sapă și se consumă evenimentul ne tot putem judeca. Se crează un precedent urât, care arată neputința noastră de a implementa hotărârea consiliului local. Ei au săpat la baza de acces în cimitir, pentru că acolo au considerat că îl pot jeli mai bine. Cimitirul comun este la 80 – 100 de metri de acea zonă. Sincer, eu cred că ei au săpat acolo din ambiție personală, pentru a arăta că fac ce vor. Groapa săpată este la 20 de metri de monumentul Eroilor. Accesul este mai ușor și au făcut vâlvă mare, pentru că nu este nevoie să spui toate meritele celui care a decedat, ci trebuie să îl pui într-un loc separat ca să iasă și mai mult în evidență”, mai spus Okos.