Numire controversată la Ministerul Mediului. Astfel, Iovu Biriș a fost numit consilier onorific de către ministrul Costel Alexe. Biriș este cunoscută întrucât în trecut, pe când lucra la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), și-a dat singur contracte pe bani europeni. De asemenea, el a fost dat afară din ICAS în urmă cu trei ani, când și-a bătut un coleg.
Așadar, în perioada 2009-2012 Iovu Biriș, atunci secretar științific în consiliul director al ICAS, a subcontractat o serie de lucrări pe fonduri europene către firma la care era asociat și director. Este vorba de firma Biota Research and Consulting, deținută împreună cu șefa de la departamentul Resurse Umane, Violeta Tiron.
În acei ani, ICAS a participat la mai multe proiecte pe fonduri europene. Din poziția de responsabil de proiect, Iovu Biriș a dat mai multe contracte firmei la care este acționar. Este vorba despre un contract din 2009 pentru înlăturarea subarboretului de pe ostroave ale Dunării, în valoare de 18.000 de lei. De asemenea, a mai câștigat tot în același an un contract de 15.000 de lei și altul în 2010 în valoare de 60.000 de lei, arată Libertatea. Biriș a dat un tun și cu Romsilva, pentru monitorizarea, evaluarea și cartarea de mediu în Parcul Munții Rodnei, un contract în valoare de 379.000 de lei.
Contractele date de ICAS către firma lui Biriș au făcut obiectul unei plângeri la Direcția Națională Anticorupție (DNA), dar aceasta a fost clasată. Ulterior, clasarea a fost atacată în instanță de către institut și directorul acestuia, dar acțiunea a fost respinsă, astfel că dosarul a rămas închis.
În ciuda investigației DNA, Biriș a rămas în Institut, chiar și după ce ICAS s-a reorganizat și a devenit Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”. În 2016, acesta și-a bătut un coleg, iar conducerea Institutului s-a folosit de acest pretext pentru a-l concedia.
El a contestat decizia în instanță, dar a pierdut definitiv la Curtea de Apel în anul 2017. Totuși, instanța motivează decizia doar pe considerentele lovirii colegului, fără să menționeze contractele.
De altfel, instanța spune că raportul Romsilva nu a descoperit prejudicii materiale în dauna institutului, ci doar conflict de interese. Instanța a mai susținut că acesta trebuia sancționat disciplinar în cel mult 6 luni de la data săvârșirii faptei.