Senatul a votat mai multe modificări la legea educației, din postura de cameră decizională. Printre cele mai importante modificări se numără și faptul că numărul de copii în grupele de grădiniță este scăzut la 17, 22 în învățământul primar și 26 în gimnaziu și liceu. Proiectul de lege aprobat luni de senatori a fost inițiat de UDMR. Proiectul prevedere ca, în situații excepționale, grupele de la grădiniță și clasele de elevi de la școală “pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim”, arată cei de la edupedu.ro.
Proiectul de modificare a legii educației a fost inițiat de mai mulți parlamentari UDMR. Legea a fost adoptată tacit de Camera Deputaților în aprilie 2019 iar în februarie a fost aprobată de Senat. Pentru a intra în vigoare, legea mai are nevoie și de promulgarea președintelui Klaus Iohannis.
Astfel, principalele modificări aduse Legii Educației se referă la numărul elevilor pe care îl poate avea fiecare grupă, în funcție de nivelul de școlarizare.
De exemplu, pentru educație preșcolară (creșe), grupa va cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8. Până acum, legea prevedea ca maximum să fie 9 copii. În învățământul preșcolar – grădinițele, grupa va cuprinde de acum încolo în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17. Legea prevedea până acum maximum 20 de copii în grupă.
În învățământul primar clasa urmează să cuprindă în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22, după ce până acum legea prevedea un număr maxim de 25 de elevi. În cel gimnazial, clasele vor cuprinde în medie 22 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26, după ce până acum legea prevedea maximum 30 de elevi.
În sfârșit, în învățământul liceal și professional clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26, după ce până acum legea prevedea maximum 30 de elevi în clasă în învățământul liceal și professional.
Legea adoptată astăzi prevede și că, “la solicitarea expresă a părinților, pot fi înscriși în învățământul preșcolar copiii cu vârstă de minim 2 ani, asigurându-se finanțarea de bază corespunzătoare, de la bugetul de stat, în baza costului standard per preșcolar stabilit prin hotărâre a Guvernului”.
Secretarul de stat al Ministerului Educației pentru relația cu Parlamentul a afirmat că punctul de vedere al ministerului este „nefavorabil”.