După ce am sărbătorit pe data de 8 martie Ziua Femeii, când toate femeile, mamele, reprezentantele sexului frumos, au primit cadouri și flori, acum este timpul ca ele să își răsfețe din nou familia, deoarece vine 9 martie, ziua când toți românii prepara rețete delicioase de mucenici moldovenești.
Pentru aluat
Pentru garnitură
Pentru sirop
Mod de preparare:
1. Pentru început, se prepara maiaua: drojdia se amestecă cu o linguriţa de zahar, o lingură de faină și puţină apă caldă. Se lasă 10 minute să lucreze drojdia.
2. Maiaua se pune peste restul făinei, se adaugă sarea, apa și uleiul. Se framântă până ce aluatul se poate desprinde de vas. Aluatul trebuie să fie ușor moale și dacă e prea tare se mai adaugă apă caldă și puţin ulei. Se lasă să crească 25 de minute.
3. Aluatul se împarte în 12 bucăţi, iar fiecare se lucrează câte un sul care se împleteste apoi sub forma cifrei opt. Se așază în tava unsă cu puţină grăsime vegetală și tapetată cu făină. Se coc 25 de minute.
4. Se face siropul prin fierberea ingredientelor. După ce mucenicii s-au copt, se așază pe un platou și se însiropează, apoi se ung cu miere și se presară cu nuca măcinată. După ce s-au înmuiat, sunt numai buni de oferit persoanelor dragi.
Mod de preparare:
1. În Moldova, mucenicii sunt copți din aluat extrem de asemănător celui de cozonac și apoi unși cu miere și nucă.
2. Din drojdie, 2 linguriţe de zahar, puţin lapte şi puţină faină se face o maia care se lasă la crescut.
3. Se cerne făina într-un vas, i se face o gaură la mijloc în care se pun maiaua crescută, 3 ouă bătute cu un praf de sare, 200 g zahar, laptele, margarina moale şi aromele.
4. Se frământă aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi se lasa la dospit. Din aluat, se ia o bucățică din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8.
5. Se lasa puţin la crescut, se ung cu un ou bătut, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncalzit pâna se rumenesc.
6. Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apă şi restul de zahăr. Pentru a rămâne moi, sfinţişorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul călduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presară cu nuca gustoasă,pe care o puteți coace în prealabil la cuptor pentru câteva minute. Vă dorim poftă bună!