Momente de panică pentru J. K. Rowling. Autoarea celebrei serii de cărți Harry Potter a avut simptome specifice coronavirusului

Noul coronavirus a ucis peste 70.000 de persoane la nivel global, printre victimele cumplitei boli numărându-se și diverse personalități ale lumii artei, fie că vorbim despre actori, cântăreți sau scriitori. Prin momente de panică a trecut și J. K Rowling, nimeni alta decât autoarea celebrei serii de cărți Harry Potter.

J. K. Rowling se recuperează după o posibilă infectare cu COVID-19

Originară din Marea Britanie, țară puternic afectată de răspândirea agentului patogen, creatoarea unuia dintre cele mai emblematice personaje din istoria literaturii SF a trecut printr-un adevărat coșmar în ultimele două săptămâni. Asta pentru că starea de sănătate i s-a deteriorat rapid, iar simptomele manifestate sunt cele specifice infectării cu COVID-19.

În ultimele două săptămâni am avut toate simptomele C19 (deşi nu am fost testată)”, a scris Rowling pe contul personal de Twitter. Totodată, le-a împărtășit admiratorilor din mediul online o tehnică de respirație care, potrivit spuselor sale, i-a fost de mare ajutor în toată această perioadă.

M-am recuperat complet şi vreau să vă arăt o tehnică ce este recomandată de medici, nu costă nimic, nu are efecte adverse, dar ar putea să vă ajute, aşa cum m-a ajutat pe mine”, a mai transmis marea scriitoare britanică. Din fericire, recuperarea decurge bine, la fel ca în cazul basistului trupei Bon Jovi, David Bryan, cântăreței Pink, dar şi actorilor Tom Hanks şi Rita Wilson.

Și scriitorul Paul Goma a fost ucis de coronavirus. S-a stins pe un pat de spital din Paris

Din păcate, nu la fel de norocos a fost scriitorul și disidentul Paul Goma, care ne-a părăsit în urmă cu o săptămână, din cauza infectării cu noul tip de coronavirus. Încă din data de 18 martie, acesta era internat într-un spital din Paris.

Trupul neînsuflețit a fost incinerat, la solicitarea fiului său, dar și ca urmare a măsurilor speciale impuse de autorități pentru stoparea răspândirii bolii. Cât despre urna funerară, aceasta a fost depusă la cimitirul Pére Lachaise din capitala Franței.

În urma unui mesaj primit din Franţa, cu regret şi mare durere anunţ plecarea dintre noi a marelui scriitor şi disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitie Salpetriere, în urma constatării infectării cu virusul ucigaş.

Conform informaţiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere şi cu sufletul împăcat”, a anunțat scriitoarea, traducătoarea şi jurnalista Mariana Sipoş, cea care i-a fost biografă.

Născut la 2 octombrie 1935, în Orhei, Basarabia, într-o familie de învăţători români, Paul Goma s-a mutat cu familia în România după cedarea Basarabiei fostei URSS: Elev al Liceului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, a fost exmatriculat, pentru că susţinuse în şcoală cauza unor persoane anchetate pentru anticomunism.

A reuşit totuşi să termine Liceul ”Radu Negru” din Făgăraş, în 1953. În 1954 a început Institutul de Literatură şi critică literară „Mihai Eminescu” din Bucureşti. În perioada studenţiei a fost arestat şi condamnat (martie 1957) la doi ani de închisoare corecţională, pentru ”tentativă de organizare de manifestaţie ostilă”, ca urmare a solidarizării cu evenimentele din Ungaria, din noiembrie 1956, şi a protestelor împotriva impunerii limbii ruse ca limbă obligatorie în şcoli. A fost eliberat în 1958, după o perioadă de detenţie la închisoarea Malmaison (Bucureşti), Penitenciarul Jilava şi Gherla.