Moartea Ilenei Sărăroiu, una dintre cele mai controversate din istoria folclorului românesc. A fost otrăvită înainte să urce pe scenă, în 1979

Moartea Ilenei Sărăroiu rămâne și astăzi una dintre cele mai controversate din istoria folclorului românesc. Artista ar fi murit otrăvită pe 12 mai 1979, înainte de a urca pe scenă. Marea interpretă de muzică tradițională a murit la scurt timp după ce a băut o cafea, iar despre trecerea ei în neființă au circulat multe legende de-a lungul deceniilor.

Moartea Ilenei Sărăroiu, una dintre cele mai enigmatice

Localitatea Unirea, județul Călărași. Seara zilei de 12 mai 1979 a fost una mult așteptată pentru toți cei care s-au strâns să asculte recitalul marii Ilenea Sărăroiu. Artista a ajuns acolo alături de Mircea Câmpeanu, actualul soț al Mariei Ciobanu, la ora stabilită, căci marea muziciană era mereu punctuală.

„La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă, bleu, şi un pardesiu negru cu alb, în motive populare. Părul negru, lung, era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea”,  a declarat Liliana Ispas, mireasa pentru care Ileana a fost chemată să cânte, pentru adevărul.ro.

Ileana Sărăroiu a murit pe 12 mai 1979. Sursa foto: antena3.ro

Femeia care i-a pregătit cafeaua, luată la întrebări de procurori

După 45 de minute de când a ajuns printre meseni, Ilenei a început să i se facă rău. Femeia s-a plâns că nu mai vedea nimic, iar apoi a căzut efectiv de pe picioare. Ultima melodie pe care femeia a apucat să o cânte a fost „O bătrână într-o gară”. Au ajuns medicii și a fost dusă cu ambulanța, dar nu s-a mai putut face nimic: Ileana și-a dat ultima suflare.

„Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări, la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinut la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii”, a mai povestit Ispas.