Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, explicații despre scenariul 4: ”Corpul medical nu este cel care cedează”

Ne apropiem cu pași repezi de intrarea în scenariul 4 legat de pandemia de coronavirus, motiv pentru care oamenii sunt interesați care sunt noile măsuri care se impun în lupta cu COVID-19. Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a explicat ce se va întâmpla cu medicii și bolnavii perioada aceasta.

Nelu Tătaru despre măsurile luate în scenariul 4

În momentul de față pe teritoriul țării noastre sunt 1.952 de cazuri confirmate pozitiv la noul tip de coronavirus, iar când vom ajunge la 2.000 vom intra automat în scenariul 4. Nelu Tătaru a explicat într-un interviu pentru stirileprotv.ro care sunt măsurile ce se vor impune legat de spitale, medici și populație.

„În scenariul 4, măsurile rămân cele stabilite îna cest plan. Cazurile ușoare, cele asimptomatice, vor decongestiona spitalele. Ele vor fi la domiciliu, o parte, cele care au condiții și nu contaminează restul familiei, sau în spații intermediare, unde vor putea sta până la însănătoșirea completă.

Tot în scenariul 4, secțiile de boli infecțioase vor fi pentru cazurile medii-grave, iar secțiile de terapie intensivă vor fi pentru pacienții critici.Vom avea și acele spitale de suport, 40 în acest moment, care vor intra alături de clinicile de pneumologie pentru a prelua pacienții infectați cu coronavirus”, a spus Ministrul Sănătății.

Medicii de familie și cei pensionari, chemați la spital

Nelu Tătaru a vorbit și despre cazurile medicilor care au demisionat perioada aceasta și a mărturisit că în scenariul 4 vor fi chemați în spitale medici rezidenți, medici de familie și inclusiv, medici pensionari. Politicianul nu crede că demisia reprezintă o alternativă și a mai adăugat că medicii nu ar trebui să cedeze din cauza pandemiei de coronavirus.

„Da, tot ce înseamnă medici rezidenți, medici specialiști, medici școlari, de familie, medici pensionari. Până acum, corpul medical, chiar dacă s-a expus, și-a făcut treaba. Nu știu dacă demisia este o alternativă în aceste momente grele în care trebuie cu toții să fim acolo.

Sunt cadre care s-au pregătit pentru astfel de situații. Sunt cadre care, dacă au protecția necesară, dacă reușesc să păstreze acele măsuri de precauție, atunci pagubele vor fi mai mici”, a mai completat politicianul, potrivit sursei menționate.

Întrebat care sunt sancțiunile pe care le vor suporta cadrele medicale care nu respectă protocolul privind protecția lor Nelu Tătaru a precizat că nu se gândește la așa ceva pentru că România traversează o perioadă grea în care medicii trebuie să demonstreze că sunt profesioniști.

„În acest moment nici nu vreau să mă gândesc la sancțiuni. Este un moment în care pot arăta că sunt medici, că sunt profesioniști. Pot să arate că au fost pregătiți pentru acest tip de criză. Corpul medical nu este cel care cedează.

În acest moment avem 35 de locații aprobate care fac testări, cu 38 de puncte. Avem peste 200.000 de teste care vor fi distribuite în aceste unități care testează. Aceste 200.000 sunt un prim transport dintr-un contract de 2 milioane de teste pe care îl avem cu firme din Coreea de Sud.

Avem în acest moment în derulare aparatură PCR pe care le vom distribui la restul de spitale județene care și-au făcut achizițiile și nu aveau acest aparat”, i-a mai spus ministrul jurnalistei Andreea Esca.